Epres Bomba (gluténmentes)
Hozzávalók:
Piskóta:
- 4 db tojás
- 8 dkg cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- 9 dkg rizsliszt
Túrókrém:
- 25 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 1 citrom
- 2 tk. zselatin
- 5 dl hideg habtejszín
- 12 dkg eper
- 2,5 dkg cukor
- 3 dkg eper
Külsejéhez: kb. 25 dkg friss eper
Elkészítés:
Piskóta: A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. A masszából 2 darab, kb. 18 cm átmérőjű tortalapot kenünk sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 170°C-ra előmelegített sütőben megsütjük 8-10 perc alatt. Kihűtjük.
Túrókrém: Villával áttörjük a túrót, majd belekeverjük a 10dkg cukrot, a citrom héját és levét. A zselatint megduzzasztjuk 1 dl hideg vízben, majd felmelegítjük mikróban. A 2,5 dkg cukrot és a 3 dkg epret egy kis tálba tesszük, majd 1-2 percre bedobjuk a mikróba (amíg a cukor fel nem olvad). Villával alaposan átnyomkodjuk hogy az eper pépes legyen. Végül keverjük a túróhoz. A tejszínt habbá verjük, majd a túróba forgatjuk a zselatinnal és a felkockázott eperrel együtt.
Összerakás: Egy kb. 20 cm átmérőjű, 2 liter űrtartalmú, félgömb alakú tálat kibélelünk átlátszó fóliával, szorosan kirakjuk egymás mellé helyezett eperszeletekkel. Beletöltjök a krém kb. 1/3-át, majd rárakunk egy piskótát (a belső piskótát célszerű méretre vágni, mivel az edény közepe kisebb mint az alja). A belehelyezett piskótára rákanalazzuk a maradék krémet és azt befedjük a másik piskótalappal. Átlátszó fóliával letakarjuk és legalább 3 órára hűtőbe helyezzük. Kivesszük, kiborítjuk, leszedjük róla a fóliát és tálaljuk.
Tipp: Ha jó fajta tejszínhabot veszünk, és azt elég keményre verjük, akkor a zselatin elhagyható a receptből! Bármilyen, számunkra szimpatikus gyümölccsel elkészíthető!