Édes,  Gluténmentes

Epres Bomba (gluténmentes)

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 4 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 9 dkg rizsliszt

Túrókrém:

  • 25 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 2 tk. zselatin
  • 5 dl hideg habtejszín
  • 12 dkg eper
  • 2,5 dkg cukor
  • 3 dkg eper

Külsejéhez: kb. 25 dkg friss eper

Elkészítés:

Piskóta: A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. A masszából 2 darab, kb. 18 cm átmérőjű tortalapot kenünk sütőpapírral bélelt sütőlemezre. 170°C-ra előmelegített sütőben megsütjük 8-10 perc alatt. Kihűtjük.

Túrókrém: Villával áttörjük a túrót, majd belekeverjük a  10dkg cukrot, a citrom héját és levét. A zselatint megduzzasztjuk 1 dl hideg vízben, majd felmelegítjük mikróban. A 2,5 dkg cukrot és a 3 dkg epret egy kis tálba tesszük, majd 1-2 percre bedobjuk a mikróba (amíg a cukor fel nem olvad). Villával alaposan átnyomkodjuk hogy az eper pépes legyen. Végül keverjük a túróhoz. A tejszínt habbá verjük, majd a túróba forgatjuk a zselatinnal és a felkockázott eperrel együtt.

Összerakás: Egy kb. 20 cm átmérőjű, 2 liter űrtartalmú, félgömb alakú tálat kibélelünk átlátszó fóliával, szorosan kirakjuk egymás mellé helyezett eperszeletekkel. Beletöltjök a krém kb. 1/3-át, majd rárakunk egy piskótát (a belső piskótát célszerű méretre vágni, mivel az edény közepe kisebb mint az alja). A belehelyezett piskótára rákanalazzuk a maradék krémet és azt befedjük a másik piskótalappal. Átlátszó fóliával letakarjuk és legalább 3 órára hűtőbe helyezzük. Kivesszük, kiborítjuk, leszedjük róla a fóliát és tálaljuk.

Tipp: Ha jó fajta tejszínhabot veszünk, és azt elég keményre verjük, akkor a zselatin elhagyható a receptből! Bármilyen, számunkra szimpatikus gyümölccsel elkészíthető!

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is