Édes,  Gluténmentes,  Tejmentes,  Tojásmentes,  Vegán

Vegán Rebarbarás szelet

Itt a rebarbara szezon! Ennek örömére sikerült alkotnom egy csodafinom vegán, gluténmentes sütit. Nem csak vegánoknak! 😉

Már egészen kicsi koromban is szerettem a rebarbarát. Akkoriban a csipkebogyó lekvár mellett a rebarbarás volt a kedvencem. Ez a savanykás, zellerszárra hasonlító zöldség (igen, zöldség) nagyon jól passzol eperrel, szuperfinom tud lenni pl. a Crumble bar, ha a kettőt kombinálva tesszük bele. Ebben a szintén vegán receptben is van egy kevés eper, viszont itt csak a színe miatt tettem bele. Lássuk is ezt a finomságot:

Hozzávalók:

Krém:

  • 400 g rebarbara
  • 150 g eper (fagyasztott)
  • 50 g organikus cukor (pl. kókuszvirágcukor, bio nádcukor ..stb)
  • édesítőszer ízlés szerint (vagy több cukor, vagy csak édesítő is lehet)
  • 1 citrom héja
  • 2 ek. citromlé
  • 50 g kukorica keményítő
  • 120 g csicseriborsó lé (csicseriborsó konzerv leszűrve)
  • 50 g vegán margarin
  • 100 g kókuszolaj

Tészta:

  • 250 g (gm) zabliszt
  • 80 g organikus cukor
  • csipet só
  • 80 g vegán margarin
  • 1 tk. vanília aroma
  • 3-4 ek. magtej (pl. zab-, rizs-, kókusz-, mandulatej)

Elkészítés:

Először pároljuk puhára egy lábosban a meghámozott- és felaprított rebarbarát az eperrel, a cukorral, citrom héjával- és levével. Ha megpuhult minden akkor kóstoljuk és ízlés szerint édesítsük. Tegyük félre.

A tésztához: Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy 20×25 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A zablisztet keverjük össze a cukorral és a sóval. Tegyük bele a margarint és morzsoljuk össze. Tegyük bele a vanília aromát és a vegán tejet és gyúrjuk össze. Egyenlően nyomkodjuk szét a tepsi aljában. 15 percig süssük.

Ameddig sül a tészta csináljuk meg a krémet: a megpuhult rebarbarás-epret tegyük egy turmixba és turmixoljuk teljesen krémesre. Adjuk hozzá a keményítőt és a csicseri konzerv levét és turmixoljuk ezzel is össze. Tegyük vissza a lábosba a mixet és főzzük addig ameddig be nem sűrűsödik (nem lesz nagyon sűrű). Ha kész vegyük le a tűzről és keverjük bele a margarint és a kókuszolajat.

A megsütött alapot szurkáljuk meg óvatosan egy villával (óvatosan!! mert elég száraz és törik). Öntsük rá a meleg tésztára a még szintén meleg krémet. Tegyük egy éjszakára hűtőbe. A kókuszolajtól szépen vágható lesz! Porcukrozzuk (nem muszáj), szeleteljük és tálalhatjuk.

Tipp: csicseriborsó lé helyett lehet hasznáni kókusztejszínt is nyugodtan. Nekem volt maradék, elrakott csicserilevem ezért készült ezzel.:) (De nem érződik egyáltalán a csicseriborsó íz rajta, a kókusztejszíntől viszont lehet lesz egy kis kókuszos mellékíze.)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is