Édes,  Laktózmentes,  Tejmentes,  Vegán

Vegán Mogyoróvajas jégkrémszendvics

Egyre többször készítek mostanában “vegán” édességet. Ez a csoda finom keksz is sok kísérletezés ára volt, sőt lehet még mindig van mit fejleszteni rajta, de már elég jónak találtam ahhoz hogy megalkossam belőle a kigondolt jégkrémszendvicset. Próbáljátok ki 🙂

Hozzávalók:

Fagyi:

  • 3-4 db banán
  • 2 nagy ek. mogyoróvaj
  • kb. 0,5 dl magtej (mandula/rizs …stb.)
  • egy csipet só

Keksz:

  • 60 g margarin (növényi)
  • 50 g mogyoróvaj 100%-os
  • 3 ek. víz
  • 1 tk. vanília aroma
  • 60 g kókuszvirágcukor
  • 20 g vaníliás cukor
  • 40 g kristálycukor
  • 105 g liszt
  • 80 g étcsoki
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1/2 tk. só

Elkészítés:

Fagyi:

Pucoljuk meg és szeleteljük fel a banánokat. Azonnal tegyük egy fagyasztós zacskóba a szeletelt banánt és fagyasszuk le (kb. 4-5 óra). Miután megfagyott a banán tegyük aprítógépbe a mogyoróvajjal, a magtejjel és a csipet sóval. Járassuk addig az aprítót ameddig krémes nem lesz az egész. Egy dobozt vagy magasabb szélű tepsit béleljünk ki folpackkal és simítsuk bele a krémes mogyoróvajas-banánt (1,5 – 2 cm magas legyen a krém). Tegyük vissza a fagyóba egy éjszakára (vagy ameddig meg nem fagy).

Keksz:

  1. A margarint felolvasztjuk. Beletesszük a mogyoróvajat, a vizet, a vanília aromát és a cukrokat és alaposan összekeverjük.
  2. Egy külön tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
  3. A lisztes keveréket keverjük egy spatulával a margarinos-mogyoróvajas részhez.
  4. A csokit vágjuk apróra, majd keverjük a tésztához a spatulával.
  5. Fóliázzuk le a tálat és tegyük 1 órára hűtőbe.
  6. 170 fokra melegítsük elő a sütőt. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
  7. Vegyük ki a tésztát a hűtőből. Szedjük 10 felé a tésztát és formázzunk gombócokat. Minden gombócot lapítsunk szét kb 6 cm átmérőjű körré.
  8. Majd tegyük őket a tepsire 2 ujjnyi távolra egymástól. Légkeveréses sütőben kb. 8 perc alatt süssük a kekszeket készre. Sütőből kiszedve várjuk meg hogy kihűljenek mielőtt mozgatnánk őket.

Összeállítás:

Vegyük ki a fagyóból a fagyit és egy 6 cm átmérőjű kör alakú szaggatóval szúrjuk ki és tegyük két darab keksz közé. Nyomjuk finoman össze. Ízlés szerint kimárthatjuk csokiban, vagy körbenyomkodhatjuk csokicseppekkel.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is