Édes,  Karácsony/tél,  Kelt tészta,  Laktózmentes,  Tejmentes,  Ünnepi

Flódni

Idén nálunk nem lesz bejgli, helyette ezúttal Flódni fog az asztalra kerülni! Igazi 4 az 1-ben sütemény ? Egyszerre mákos, diós, almás és szilvás. Hát kell ennél több?

Hozzávalók:

Tészta:

  • 400 g liszt
  • 200 g vaj
  • 50 g porcukor
  • csipet só
  • 60 ml fehérbor
  • 2 tojás sárgája
  • 10 g élesztő

1 tojás (kenéshez)

200 g szilvalekvár

Dió töltelék:

  • 100 ml fehérbor
  • 200 g darált dió
  • 1 narancs héja
  • 50 g cukor
  • 2 ek. méz
  • 1 narancs leve
  • 1 tk. fahéj

Mák töltelék:

  • 110 ml fehérbor
  • 200 g darált mák
  • 1 citrom héja
  • 50 g cukor
  • 2 ek. méz
  • 20 g növényi tej

Alma töltelék:

  • 600 g reszelt alma
  • 1 kk. szegfűszeg
  • 40 ml fehérbor
  • 1/2 tk. fahéj
  • 30 g cukor
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. keményítő

Elkészítés:

Tészta: Az összes hozzávalót egy tálba mérjük és puha, ruganyos tésztát gyúrunk belőle (nem szabad ragadnia). Befóliázzuk és kb. 1 órára hűtőbe tesszük pihenni. Addig elkészítjük a töltelékeket.

Dió töltelék: egy kis lábasba mérünk mindent a dió kivételével. Felforraljuk, majd beleöntjük a diót és alaposan összekeverjük. Kitesszük egy tálba, lefóliázzuk hogy ne száradjon ki és kihűtjük.

Mák töltelék: ugyanaz mint a diónál.. Mindent egy lábasba mérünk a mák kivételével és felforraljuk. Ha felforrt akkor megy bele a mák, majd tálba tesszük, fóliázzuk és kihűtjük.

Alma töltelék: az almákat megpucoljuk, kiszedjük a közepét és lereszeljük. A megadott alma mennyiség már a pucolt és reszelt almára vonatkozik. Mindent egy lábasba teszünk a keményítő kivételével és fedő nélkül 10-12 percig pároljuk. Semmiképp NE főzzük teljesen puhára, a lényeg hogy épp egy picit puhuljon csak meg az alma. Belekeverjük a púpos evőkanál keményítőt hogy egy kicsit pudingosabb állaga legyen a tölteléknek (és hogy ne legyen túl leves). Félretesszük és kihűtjük.

Összeállítás: Egy kb. 25×25 cm-es tepsibe (én keretben sütöttem) sütőpapírt teszünk alulra. A pihentetett tésztát kivesszük a hűtőből és lemérjük. 5 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk az első darab tésztánkat tepsi nagyságúra és beletesszük. A tésztára simítjuk az első réteg tölteléket (nálam ez dió volt). Kinyújtjuk a második tésztát is, rátesszük a töltelékre és ha a tészta túl nyúlik a tepsin, akkor a szélén szépen körbevágjuk. Megy rá a következő réteg töltelék (nálam ez volt a mák). És így folytatjuk (harmadik réteg volt az alma). A legfelső réteg nálam a szilvalekvár volt és erre került lefedés képpen az 5. kinyújtott tésztám. Az egész tojást kissé felverjük és megkenjük vele a flódni tetejét. A sütőt 170 fokra melegítsük elő, majd készre sütjük 40-50 perc alatt. Ha túl gyorsan barnulna a teteje (nálam ez történt) akkor a megfelelő barna szín elérése után fedjük le alufóliával hogy ne égjen meg a teteje ameddig az egész átsül.

Kihűlés után szélezzük le ha szükséges, szeleteljük, porcukorzzuk (opcionális) és tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

Tipp: nem muszáj margarinnal csinálni, nálam azért készült azzal hogy teljesen tejmentes legyen:) A bor nálam száraz fehérbor volt, de lehet édessel is, úgy javaslom hogy kicsit kevesebb cukrot tegyünk a töltelékekbe. Illetve a bor helyett nyugodtan használhatunk tejet is amennyiben nem szimpatikus így!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is