Jóreggelt szelet (glutén-és cukormentes)
Könnyed túrós sütemény, hogy jól induljon a nap! Persze nem csak reggel fogyasztható 😉
Hozzávalók:
Tészta:
- 15 dkg (gm) zabliszt
- 25 dkg (gm) zabpehely
- 1 kk. szódabikarbóna
- 1 tk. vanília aroma
- 1 tk. fahéj
- 8 dkg xilit
- 22 dkg olvasztott margarin
- 10 dkg étcsoki apróra vágva
Töltelék:
- 40 dkg túró
- 20 dkg tejföl
- 1 nagy tojás
- 15 dkg xilit
- 1 citrom héja
- 2 tk. vanília aroma
- 4 dkg kukoricakeményítő
Teteje: 10 dkg étcsoki + 1 ek. olaj
Elkészítés:
Tészta: Az összes hozzávalót egy tálba tesszük a csoki kivételével és egynemű tésztává gyúrjuk. (A tésztának éppen hogy össze kell állnia. Javaslom kis részletekben hozzáadni a margarint. Ha az összes margarint hozzáadtuk és még mindig nem állt össze/morzsás a tészta akkor olvasszunk hozzá még egy kis margarint.) Amikor kész, hagyjuk egy kicsit hűlni mielőtt az apróra vágott csokit beletennénk, hogy ne olvadjon meg az olvasztott margarin miatt. Miután a csoki is belekerült egy kb 20×20 cm-es tepsibe nyomkodjuk a 2/3-át, úgy hogy a tészta kb. 1 cm vastag legyen. A maradék tésztát félre tesszük.
Töltelék: Először is ha nagyon nagy darabos a túró akkor alaposan törjük át. Ezután a töltelék összes hozzávalóját adjuk hozzá a túróhoz és alaposan keverjük össze.
Öntsük a tölteléket a tepsibe a tésztára, majd a maradék félre rakott tésztát morzsoljuk a töltelék tetejére. 180°C-ra előmelegített sütőben süssük addig, míg a töltelék el nem kezd szilárdulni. Amikor kész vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.
Olvasszuk fel a csokit az étolajjal gőz fölött, majd öntsük a kihűlt süteményre. Szeletelés előtt legalább fél órára tegyük hűtőbe.
Tipp: Hogy még finomabb legyen a tésztájához a xilit helyett használhatunk (ugyanannyi) mézet is. Ebben az esetben csak 20 dkg olvasztott margarinra lesz szükségünk. Hátránya hogy így nem lesz cukormentes.