Édes,  Karácsony/tél,  Kelt tészta

Gőzgombóc (Germknödel)

A gőzgombócról szerintem többségünk tudja hogy mi, legalábbis akik jártak már Ausztriában síelni vagy télen kirándulni, azok egészen biztosan.:)

A gőzgombóc – vagy eredeti nevén Germknödel – az osztrák hütték jellegzetes étele, amelyet eredetileg szilvalekvárral töltenek, élesztős tésztából készítik és a desszertek többségével ellentétben ezt nem sütik, hanem gőzölik mint az a nevéből is látható. A tökéletes ízhatás kedvéért a kész gőzgombócot vaníliasodóval locsolják meg (egy másik változat szerint olvasztott vajjal öntik nyakon) és porcukros mákkal szórják le.

Ezt a fantasztikus édességet otthon is elkészíthetjük és egyszerűbb mint gondolnánk.

 

Hozzávalók:

  • 28 dkg liszt
  • 30 g cukor
  • egy nagy csipet só
  • 15 g élesztő
  • 1,75 dl langyos tej
  • 1 tojássárgája

Elkészítés:

  1. Az összes hozzávalót (liszt, cukor, só, élesztő, tej, tojássárgája) egy tálba tesszük és egynemű, sima felületű tésztát gyúrunk belőle – kb. 10 perc alatt. A tálban hagyjuk a tésztát és tiszta konyharuhával letakarva, huzatmentes (ne forró, de ne is hideg) helyen 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
  2. Az óra leteltével a tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kissé átgyurjuk és  6 egyenlő részre osztjuk.
  3. Sodrófával kör alakúra nyújtjuk a tésztadarabokat. Ne nyújtsuk túl vékonyra, nehogy kiszakadjon a tészta. Megtöltjük szilvalekvárral ízlés szerint (én minden darabba egy jó nagy ek.-nyit tettem).
  4. A tészta szélét elkezdjük összecsipkedni úgy, hogy a lekvár ne folyjon ki.
  5. Megfordítjuk hogy az összecsipkedett része legyen alul, majd letakarjuk egy konyharuhával és 20 percig kelesztjük. Addig a pároló edény aljába vizet teszünk és elkezdjük melegíteni.
  6. A megkelt gombócokat lekenjük az olvasztott vajjal, de egyszerre mindig csak azt az 1-2 db-ot amit gőzölünk, a többit továbbra is a konyharuha alatt tartjuk.
  7. A gyöngyöző víz fölé helyezzük a pároló edény felső részét és 1-2 vajjal lekent gombócot helyezünk rá. Rátesszük a fedőt és 15 percig gőzöljük őket, de ne leskelődjünk, nehogy összeessenek. Ha letelt a 15 perc, leemeljük a fedőt róla és tányérra helyezzük a gombócokat.
  8. Tálaláshoz egy mélyebb tányérba helyezzünk egy gombócot, öntsük nyakon vaníliasodóval (vagy olvasztott vajjal) és szórjuk meg cukros mákkal.

Tipp: Akinek nincs otthon pároló edénye az se essen kétségbe mert máshogy is meg lehet oldani ? A lábas gyöngyöző víz fölé helyezzünk párolóbetétet, lapos szitát vagy bambuszpárolót és ezek bármelyikét fém tállal tudjuk lefedni.

Egy hozzászólás

  • Björn Mackó

    A muffin fantasztikusan finom, nagyon egyszerű a recept szerint elkészíteni.
    Köszönöm szépen,

    Björn Mackó

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is