Cukormentes,  Édes,  Laktózmentes,  Tejmentes

Levendulás keksz

Itt a levendula szezon vége. Mostanra már egészen biztosan minden levendula kedvelő szerzett be otthonra pár csokor levendulát. Van aki illatosítani használja, van aki dísznek és olyan is akad minden bizonnyal aki kiszárítja és teát főz majd belőle, vagy ételbe/re szórja. Erős-karakteres ízével és illatával igen megosztó egy növény. Személy szerint én kedvelem ízre és illatra is. Hoztam is egy csodás tejmentes és ízlés szerint cukormentes keksz receptet hoozá. Teadélutánokhoz tökéletes:)

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg margarin
  • 10 dkg xilit / eritrit / porcukor
  • 1 dkg sütőpor
  • csipet só
  • 1 nagy tojás
  • 1 ek. vanília aroma
  • 2-3 ek. levendulavirág

15 dkg cukormentes étcsokoládé + 1 ek. kókuszolaj (opcionális)

Elkészítés:

Amennyiben cukormentes verzióban szeretnénk elkészíteni: először is őröljük kávédarálóban porrá a használni kívánt édesítőnket. Fontos tudni hogy mindegyik édesítőtől kicsit más lesz az állaga.

  1. A lisztet keverjük össze a sütőporral, a sóval és a por állagú édesítőszerrel (sima hagyományos porcukor is lehet). Kockázzuk hozzá a margarint és morzsoljuk össze.
  2. Adjuk hozzá a tojást, a vanília aromát és a levendulát is. Gyúrjuk egynemű tésztává. Ha kész fóliázzuk be és tegyük hűtőbe pihenni legalább 30 percre.
  3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral (teflonos tepsit nem kell kibélelni).
  4. Vegyük ki a tésztát a hűtőből és nyújtsuk 3-4mm vastagra. Egy tetszőleges kiszúróval szúrjuk ki és tegyük 1-2 ujjnyi távolságra őket egymástól.
  5. Süssük őket készre. Gyorsan megsülnek, szóval figyeljük folyamatosan (kb. 10-12 perc de sütő függő). Hagyjuk őket a tepsin teljesen kihűlni.
  6. Amennyiben szeretnénk, olvasztott csokiban mártsuk ki a kekszek egyik oldalát. Vízgőz fölött olvasszuk fel a csokit a kókuszolajjal. Mártsuk ki a kekszeket és rácsra vagy sütőpapíros tálcára tegyük őket megdermedésig.

Ha kihűltek a kekszek és a csoki is megdermedt, tálalhatjuk is!:)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is