Vegán Mogyoróvajas jégkrémszendvics
Egyre többször készítek mostanában “vegán” édességet. Ez a csoda finom keksz is sok kísérletezés ára volt, sőt lehet még mindig van mit fejleszteni rajta, de már elég jónak találtam ahhoz hogy megalkossam belőle a kigondolt jégkrémszendvicset. Próbáljátok ki 🙂
Hozzávalók:
Fagyi:
- 3-4 db banán
- 2 nagy ek. mogyoróvaj
- kb. 0,5 dl magtej (mandula/rizs …stb.)
- egy csipet só
Keksz:
- 60 g margarin (növényi)
- 50 g mogyoróvaj 100%-os
- 3 ek. víz
- 1 tk. vanília aroma
- 60 g kókuszvirágcukor
- 20 g vaníliás cukor
- 40 g kristálycukor
- 105 g liszt
- 80 g étcsoki
- 1 tk. sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1/2 tk. só
Elkészítés:
Fagyi:
Pucoljuk meg és szeleteljük fel a banánokat. Azonnal tegyük egy fagyasztós zacskóba a szeletelt banánt és fagyasszuk le (kb. 4-5 óra). Miután megfagyott a banán tegyük aprítógépbe a mogyoróvajjal, a magtejjel és a csipet sóval. Járassuk addig az aprítót ameddig krémes nem lesz az egész. Egy dobozt vagy magasabb szélű tepsit béleljünk ki folpackkal és simítsuk bele a krémes mogyoróvajas-banánt (1,5 – 2 cm magas legyen a krém). Tegyük vissza a fagyóba egy éjszakára (vagy ameddig meg nem fagy).
Keksz:
- A margarint felolvasztjuk. Beletesszük a mogyoróvajat, a vizet, a vanília aromát és a cukrokat és alaposan összekeverjük.
- Egy külön tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a sóval.
- A lisztes keveréket keverjük egy spatulával a margarinos-mogyoróvajas részhez.
- A csokit vágjuk apróra, majd keverjük a tésztához a spatulával.
- Fóliázzuk le a tálat és tegyük 1 órára hűtőbe.
- 170 fokra melegítsük elő a sütőt. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Vegyük ki a tésztát a hűtőből. Szedjük 10 felé a tésztát és formázzunk gombócokat. Minden gombócot lapítsunk szét kb 6 cm átmérőjű körré.
- Majd tegyük őket a tepsire 2 ujjnyi távolra egymástól. Légkeveréses sütőben kb. 8 perc alatt süssük a kekszeket készre. Sütőből kiszedve várjuk meg hogy kihűljenek mielőtt mozgatnánk őket.
Összeállítás:
Vegyük ki a fagyóból a fagyit és egy 6 cm átmérőjű kör alakú szaggatóval szúrjuk ki és tegyük két darab keksz közé. Nyomjuk finoman össze. Ízlés szerint kimárthatjuk csokiban, vagy körbenyomkodhatjuk csokicseppekkel.