Eclair fánk (gluténmentes)
Következzék egy szuper égetett tésztás sütemény. Az alap tésztájából nem feltétlen kell Eclair-t készíteni, lehet profiterolnak vagy képviselőfánknak is használni! Én maracujás (passiógyümölcs) és csokis krémmel töltöttem, de mint mondtam bármilyen krémmel lehet tölteni!
Hozzávalók:
Alap tészta:
- 100 g tej
- 70 g víz
- 70 g vaj
- 1/2 kk. só
- 1/2 kk. por édesítő
- 100 g zabliszt
- 150 g tojás
- szeletelt mandula
Töltelék:
- 120 g maracuja püré
- 50 g kristálycukor
- 1 ek citromlé
- 3 lapzselatin
- csipet só
- 9dl tejszínhab
- 200 g étcsoki
Elkészítés:
- Kimérjük a zablisztet egy tálba.
- A tejet, vizet, vajat, sót és édesítőt lábosba tesszük. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ha forr lehúzzuk az edényt a tűzről (de nem zárjuk el a tüzet) és beleöntjük a zablisztet. Fakanállal összekeverjük és közben a lábast visszatesszük a tűzre. 2-3 perc alatt lereszteljük a tésztát, folyamatosan kevergetjük addig amíg el nem válik teljesen az edény falától (kicsit meg fog pirulni a tészta).
- Átöntjük egy tálba és 1-2 percet hagyjuk pihenni, addig felütjük a tojásokat és egy villával elkeverjük.
- Robotgéppel elkezdjük keverni a tésztát és közben lassan hozzáadjuk több részletben a tojást. Többször is ellenőrizzük. /A massza akkor jó ha RAGAD! Ezt úgy tudjuk megnézni hogy a hüvelyk-és mutatóujjunk közé csípünk a tésztából, majd lassan széthúzzuk az ujjainkat. Ha a tészta csücske nem ferdül, hanem egyenesen meg áll akkor még nem elég lágy. Ebben az esetben adjunk még hozzá a tojásból!/
- Ha kész a tészta, sima csöves habzsákba töltjük. Sütőpapíros tepsire nyomjuk a tésztát tetszőleges formában. Húzhatunk csíkokat, vagy lehet akár kör alakú is, 2-3 cm távolságra legyenek egymástól. Én 6db kisebb diónyi gömböt nyomtam egymás mellé szorosan “virág” formában. Szórjuk meg szeletelt mandulával.
- 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre. FIGYELJÜNK A SÜTŐRE!!!! 15 perc letelte után ha úgy ítéljük meg hogy nagyon gyorsan barnul akkor vegyük le a hőfokot 165 fokra és úgy süssük tovább. Ha kész vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni.
Töltelék:
Maracuja mousse: Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat. Verjük habbá a tejszínt. A pürét, kristálycukrot, sót, citromlevet tegyük egy lábosba és melegítsük fel épp csak annyira hogy elolvadjon a cukor. Tegyük a püréhez a kinyomkodott zselatinlapokat és kevergessük amíg el nem olvad. Mérjünk ki 400 grammot a felvert tejszínből és keverjük hozzá a maracujás keverékhez. Tegyük csillagcsöves habzsákba.
Csoki krém: Olvasszuk fel a csokit, majd várjunk egy kicsit hogy hűljön, de ne addig hogy visszadermedjen. Keverjük az olvasztott csokit a maradék 500 gramm felvert tejszínhez. Töltsük csillagcsöves habzsákba.
Összerakás: A mostanra már kihűlt Eclaireket vízszintesen vágjuk félbe. Minden fánkba nyomjunk mind a két fajta krémből. A tetejét szórjuk meg porcukorral.
Jóétvágyat hozzá!