Édes,  Gluténmentes

Eclair fánk (gluténmentes)

Következzék egy szuper égetett tésztás sütemény. Az alap tésztájából nem feltétlen kell Eclair-t készíteni, lehet profiterolnak vagy képviselőfánknak is használni! Én maracujás (passiógyümölcs) és csokis krémmel töltöttem, de mint mondtam bármilyen krémmel lehet tölteni!

Hozzávalók:

Alap tészta:

  • 100 g tej
  • 70 g víz
  • 70 g vaj
  • 1/2 kk. só
  • 1/2 kk. por édesítő
  • 100 g zabliszt
  • 150 g tojás
  • szeletelt mandula

Töltelék:

  • 120 g maracuja püré
  • 50 g kristálycukor
  • 1 ek citromlé
  • 3 lapzselatin
  • csipet só
  • 9dl tejszínhab
  • 200 g étcsoki

Elkészítés:

  1. Kimérjük a zablisztet egy tálba.
  2. A tejet, vizet, vajat, sót és édesítőt lábosba tesszük. Folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ha forr lehúzzuk az edényt a tűzről (de nem zárjuk el a tüzet) és beleöntjük a zablisztet. Fakanállal összekeverjük és közben a lábast visszatesszük a tűzre. 2-3 perc alatt lereszteljük a tésztát, folyamatosan kevergetjük addig amíg el nem válik teljesen az edény falától (kicsit meg fog pirulni a tészta).
  3. Átöntjük egy tálba és 1-2 percet hagyjuk pihenni, addig felütjük a tojásokat és egy villával elkeverjük.
  4. Robotgéppel elkezdjük keverni a tésztát és közben lassan hozzáadjuk több részletben a tojást. Többször is ellenőrizzük. /A massza akkor jó ha RAGAD! Ezt úgy tudjuk megnézni hogy a hüvelyk-és mutatóujjunk közé csípünk a tésztából, majd lassan széthúzzuk az ujjainkat. Ha a tészta csücske nem ferdül, hanem egyenesen meg áll akkor még nem elég lágy. Ebben az esetben adjunk még hozzá a tojásból!/
  5. Ha kész a tészta, sima csöves habzsákba töltjük. Sütőpapíros tepsire nyomjuk a tésztát tetszőleges formában. Húzhatunk csíkokat, vagy lehet akár kör alakú is, 2-3 cm távolságra legyenek egymástól. Én 6db kisebb diónyi gömböt nyomtam egymás mellé szorosan “virág” formában. Szórjuk meg szeletelt mandulával.
  6. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt süssük készre. FIGYELJÜNK A SÜTŐRE!!!! 15 perc letelte után ha úgy ítéljük meg hogy nagyon gyorsan barnul akkor vegyük le a hőfokot 165 fokra és úgy süssük tovább. Ha kész vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni.

Töltelék:

Maracuja mousse: Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat. Verjük habbá a tejszínt. A pürét, kristálycukrot, sót, citromlevet tegyük egy lábosba és melegítsük fel épp csak annyira hogy elolvadjon a cukor. Tegyük a püréhez a kinyomkodott zselatinlapokat és kevergessük amíg el nem olvad. Mérjünk ki 400 grammot a felvert tejszínből és keverjük hozzá a maracujás keverékhez. Tegyük csillagcsöves habzsákba.

Csoki krém: Olvasszuk fel a csokit, majd várjunk egy kicsit hogy hűljön, de ne addig hogy visszadermedjen. Keverjük az olvasztott csokit a maradék 500 gramm felvert tejszínhez. Töltsük csillagcsöves habzsákba.

Összerakás: A mostanra már kihűlt Eclaireket vízszintesen vágjuk félbe. Minden fánkba nyomjunk mind a két fajta krémből. A tetejét szórjuk meg porcukorral.

Jóétvágyat hozzá!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is