Édes

Csokis-Mogyoróvajas Sajttorta

Pár évvel ezelőtt (szinte még gyerek voltam) az egyik üzletlánc polcain akadtunk édesanyámmal mogyoróvajra és mivel sosem próbáltuk még korábban vettünk hát egy üveggel. Én szinte azonnal megszerettem, bár azt nem merném mondani hogy minden nap képes lennék fogyasztani.

A mogyoróvajról (angolul Peanut Butter) eléggé megoszlik az emberek véleménye, itthon legalábbis. Van aki azt mondja finom és van aki szerint kifejezetten borzalmas. Ez az egyszerre édes, sós, kenhető és ragacsos “krém” Észak-Amerikából származik, onnan is egész pontosan Kanadából. Az amerikaiak gyakran fogyasztják kenyérre kenve valamilyen lekvár szoros társaságában. Személy szerint nekem is ínyemre van ez a kombináció. Bár az alábbi receptben nem lekvárral van kombinálva, de azért szerintem csokival is eléggé jó párost alkotnak. 😉

Hozzávalók:

Alja:

  • 1 bögre darált keksz
  • 7 ek. olvasztott vaj

Csokis réteg:

  • 625 gramm krémsajt
  • 200 gramm étcsoki
  • 1 bögre porcukor
  • 1 tk. vanília aroma

Mogyoróvajas réteg:

  • 125 gramm krémsajt
  • 1 bögre mogyoróvaj
  • 3/4 bögre porcukor

Elkészítés:

  1. Egy kerek csatos tortaformát fújjunk be formaelválasztó spray-vel. Amennyiben nincs formaelválasztó spray-nk béleljük ki folpackkal a forma oldalát.
  2. A kekszet és az olvasztott vajat alaposan keverjük össze, majd öntsük a tortaformába és alaposan nyomkodjuk le! A csokis réteg elkészüléséig tegyük hűtőbe.
  3. A csokis réteghez először tegyük a csokoládét vízgőz fölé hogy felolvadjon. Amíg a csoki olvad tegyük egy tálba a krémsajtot és a porcukorral alaposan keverjük el. Adjuk hozzá a vanília aromát is. Amikor a csokoládé felolvadt öntsük a krémsajthoz és keverjük bele ezt is jó alaposan, amíg az egész egynemű nem lesz. Vegyük ki a formát a hűtőből és öntsük rá a keksz alapra a csokis krémet. Kenjük el egyenletesen.
  4. A mogyoróvajas réteghez tegyük egy tálba a hozzávalókat és alaposan keverjük össze. Öntsük a csokis réteg tetejére és kenjük el egyenletesen.
  5. 2-3 órára tegyük hűtőbe. Ezután tálalhatjuk.

Díszítés: Díszíteni nem kötelező. De még étvágy gerjesztőbbé tehetjük egy kis gyümölccsel, vagy reszelt citrom illetve lime héjjal.

Tipp: Laktózérzékenyek a krémsajtot helyettesíthetik laktózmentes krémsajttal. (Énis ezzel készítettem.) A bögrével mért dolgokat célszerű ugyanazzal vagy ugyanakkora űrtartalmú bögrével mérni. (Többnyire 250 ml-es bögrére vonatkozik a mennyiség.)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is