Édes,  Laktózmentes,  Sós

Sós-Karamell öntet

Mert egy finom almás pitére vagy vanília fagyira ki ne szeretné a sós-karamell öntetet? Vagy csak úgy magában 😉

Hozzávalók:

  • 60 ml víz
  • 200 g kristály cukor
  • 160 ml laktózmentes tejszín (állati eredetű, min. 30%-os)
  • 45 g laktózmentes VAJ
  • 1 tk. só
  • 1 tk. vanília aroma (opcionális)

Elkészítés:

  1. Egy lábosba mérjük bele a cukrot és a vizet. Közepes lángon kezdjük el melegíteni. Kevergessük ameddig el nem kezd forrni – buborékozni.
  2. Vegyük a lángot magasabbra és forraljuk addig ameddig el nem éri a megfelelő aranybarna színt. Ez eltarthat 10 percig is.
  3. Ha elérte a jó színt vegyük le a tűzről és adagoljuk hozzá a tejszínt több részletben. Folyamatosan keverjük. (Vigyázzunk a forró gőzzel!) Kevergessük addig ameddig egynemű nem lesz.
  4. Majd adjuk hozzá a vajat, a sót és a vanília aromát. Keverjük el alaposan.
  5. Öntsük át egy tálba ami bírja a hőt és várjuk meg hogy majdnem teljesen lehűljön. Légmentesen zárható edényben hetekig eláll a hűtőben.

Fogyasszuk mértékkel!:D

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is