Vaníliasodó
Vannak sütemények amelyek vaníliasodó nélkül nem az igaziak. Ilyen például az aranygaluska, mákosguba vagy a Gőzgombóc (és még sok más).
A vaníliasodót mindenki másképp készíti. Van aki szimplán csak hígabbra főz egy zacskó pudingot és azt használja öntetként, de van aki tojássárgájával készíti. Én személy szerint mikor hogy készítem de többnyire az utóbbi csapatot erősítem. De nézzük is hogyan készítem én:
Hozzávalók:
- 500 ml tej
- 40 gramm cukor
- 3 tojássárga
- 15 gramm kukorica keményítő
- 1 db vaníliarúd
Elkészítés:
Mérjünk ki 400 ml tejet egy lábosba. Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét és tegyük a tejhez a kikapart rúddal együtt. Tegyük fel a tejet melegedni. A cukrot keverjük össze a keményítővel majd keverjük a tojássárgákhoz. A maradék 100 ml tejet keverjük a cukros tojássárgákhoz. (Ezt egyszerűbben is megoldhatjuk egy shaker segítségével. Mérjük bele a 100ml tejet majd adjuk hozzá a tojássárgákat, cukrot és keményítőt. Zárjuk le a tetejét és jó alaposan rázzuk össze.) Ha felforrt a tej öntsük hozzá a keveréket és folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be majd vegyük le a tűzről. Ne felejtsük el kivenni a vaníliarudat.
Sütemények mellé tálalhatjuk akár hidegen, akár melegen is.