Édes,  Karácsony/tél,  Kelt tészta,  Ünnepi

Narancsos-Túrós Kalács

Ha szereted a narancsot és a túrót akkor ezt a receptet kötelező kipróbálni! A legfinomabb töltött kalács amit valaha ettem és készítettem.

Hozzávalók (2 kalácshoz):

  • 1 dl tej
  • 45 g + 1 tk. cukor
  • 20 g méz
  • 20 g friss élesztő
  • 480 g + 20 g liszt
  • 1 tk. só
  • 2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalmú, állati)
  • 1 tojás
  • 3 ek. margarin
  • Kenéshez: 1 tojás
  • Szórás: szeletelt mandula

Töltelék:

  • 500 g túró
  • 2 ek. cukrozott narancshéj
  • 80 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek. tejföl
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 tk. keményítő
  • 100 g kandírozott narancshéj (apróra vágva)

Elkészítés:

Töltelék:
  1. A túrót egy tálba tesszük. Villával alaposan áttörjük.
  2. Hozzáadjuk a cukrozott narancshéjat és a cukrokat. Villával jól összekeverjük.
  3. Mehet bele a tejföl. Elkeverjük.
  4. Hozzákeverjük a pudingport és a keményítőt is.
  5. Végül a kandírozott narancshéjat is beleforgatjuk.
  6. Gondolatban 6 részre osztjuk a tölteléket. Be is jelölhetjük rajta. De ha valaki nagyon precíz akar lenni ki is mérheti 6 egyenlő részre.
Kalács:
  • A tejet langyosra melegítjük, beletesszük a mézet és az 1 tk. cukrot és jól elkeverjük. A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt majd rászórjuk a 20 g lisztet és kissé összekeverjük. 10 percig hagyjuk pihenni.
  • Egy tálba beleszitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és összekeverjük. Egy mélyedést készítünk a liszt közepébe és beletesszük a tojást, tejszínt, az élesztős tejet és a margarint. Fakanállal nagyjából összekeverjük, majd kézzel összegyúrjuk.
  • Kivesszük a tésztát a tálból és enyhén lisztes felületen további 10-15 percig dagasztjuk. Szép sima felületű tésztát kell hogy kapjunk ami nem ragad. (Természetesen géppel is össze lehet gyúratni, de a gépben is dagasszuk legalább 10 percig.)
  • A tál alját vékonyan vajazzuk ki, tegyük bele a tésztát és takarjuk le konyharuhával. Kelesszük a tésztát 50 percig. (2x-re fog nőni)
  • Az idő leteltével borítsuk ki a tésztát egy deszkára és vágjuk 6 egyenlő részre (a pontosság kedvéért le is mérhetjük a darabokat). 2 db kalácsot fogunk készíteni.
  • A hat kis tésztadarabot formázzuk gömbökké. Tegyük a darabokat egy tálcára 2 ujjnyi távolságra egymástól, takarjuk le majd kelesszük még 20 percig.
  • Kelesztés után nyújtsunk ki téglalap alakúra egy darab tésztát (kb. 3 mm vastag legyen). Kenjünk rá egy rész tölteléket. Hosszabik oldalról tekerjük fel szorosan. A végeket nyomkodjuk össze hogy ne folyhasson ki a töltelék. Ismételjük meg ezt az összes tésztával.
  • Tegyünk 3 db töltött rudat egymás mellé és készítsünk 3as fonást. a végeket jól nyomkodjuk össze. Ismételjük meg a másik 3 rúddal is.
  • Helyezzük a fonott kalácsokat sütőpapíros tepsire. Kenjük le a tojással. 30 percig kelesszük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra (légkeverésre). Még egyszer átkenjük a kalácsokat a tojással sütés előtt. Ha meg akarjuk szórni valamivel (én szeletelt mandulát szórtam rá) azt itt tegyük meg a második lekenés után. 35 perc alatt aranybarnára sütjük őket – 20 percnél fordítsuk meg a tepsit.
  • Sütőböl kivéve várjunk legalább 10 percet szeletelés előtt. Evésre kész!

Jó étvágyat!

(Ne ijedjünk meg ha szét reped. A sok töltelék miatt előfordulhat, de kevesebb töltelékkel meg nem lenne az igazi. A képen látható kalács az első sütés volt, a második kör már nem repedt szét, de az meg olyan gyorsan elfogyott hogy lefótózni sajnos nem tudtam 😀 )

A sima Fonott Kalács receptje ITT található!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is