Márványkeksz
2020.06.25.
Tejbe ennél jobbat nem is lehetne mártogatni! Bár maga a recept tejmentes, de ha nem vagyunk érzékenyek akkor mindenképp ajánlom hogy egy pohár hideg vagy langyos tej társaságában essünk neki a kekszeknek 😀
Hozzávalók:
- 120 g kristálycukor
- 150 g barnacukor (lehetőség szerint a sűrűbb, melaszosabb verzió legyen)
- 1 tk só
- 120 g olvasztott margarin
- 1 tojás
- 1 tk vanília kivonat
- 160 g finomliszt
- 1/2 tk szódabikarbóna
- 1 ek kakaópor
- 100 g étcsoki
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze kézi habverővel a cukrokat, sót és az olvasztott margarint. Sűrű, paszta állaga lesz.
- Keverjük bele a tojást és a vanília kivonatot.
- Szitáljuk hozzá a lisztet és a szódabikarbónát. Egy fakanállal/spatulával keverjük egyneműre.
- Szedjük ketté a tésztát. Az egyik felébe keverjük bele a kakaóport, a másikba pedig az apróra vágott étcsokit.
- Takarjuk le a tálakat folpackkal, majd tegyük őket hűtőbe kb. 1 órára.
- Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
- Az idő leteltével vegyük ki a hűtőből a megszilárdult tésztáinkat.
- Vegyünk ki mind a kettőböl egy-egy ugyanakkora darabot és gyúrjuk kissé össze őket, úgy hogy márványos mintát kapjunk (sodorjuk, csavarjuk majd formázzunk golyót belőlük). Az egész 1 diónyi legyen. Ezt ismételjük addig ameddig el nem fogynak a tészták.
- A kész márványgolyókat tegyük a sütőpapíros tepsire 3-4 ujjnyi távolságra egymástól, hogy legyen helyük terülni. (A tepsi szélétől is legyenek 2-3 ujjnyira.)
- 10-12 perc alatt süssük készre. Nem kell addig sütni ameddig megszilárdulnak, mert ezt megteszik majd hűlés közben. Tehát amikor kivesszük a sütőből valószínűleg nagyon puhák lesznek még. Várjuk meg hogy teljesen kihűljenek mielőtt leszednénk a sütőpapírról őket.
Egy bögre tejjel már tálalhatjuk is! Jóétvágyat 😀
Legújabb