Kelt tészta,  Sós

Teljes kiőrlésű hamburger buci

Minden kerti party elengedhetetlen étele a hamburger. Milyen jól is tud esni amikor a saját szánk ízére van fűszerezve a hús, azt teszünk bele extraként a hús mellé amit csak akarunk. Nincsenek határok. A “hab a tortán” már csak az tud lenni, ha a házi husi mellé a bucit is házilag készítjük el, és villoghatunk a vendégek előtt hogy minden saját készítés 😉 Ehhez hoztam most egy szuper puha receptet!

Hozzávalók:

  • 200 ml langyos víz
  • 160 ml langyos tej
  • 1 nagy tojás
  • 60 g olvasztott vaj
  • 2 ek cukor
  • 1/2 friss élesztő (kb. 25 g / vagy egy csomag szárított élesztő)
  • 1,5 tk só
  • 350 g teljes kiőrlésű liszt
  • 170 g kenyérliszt (sima búzafinomliszt is jó)
  • kenéshez: 1 tojás felverve
  • szezámmag

Elkészítés:

  1. Tegyük egy nagy tálba a langyos tejet és vizet, tojást, cukrot, olvasztott vajat és az élesztőt. Keverjük meg egy kicsit és 5 percig hagyjuk pihenni.
  2. Adjuk hozzá a liszteket és a sót. Kezdjük el gyúrni.
  3. Ha egynemű az egész, akkor a tál oldaláról szedjük össze az odaragadt darabokat és gyúrjuk tovább 10 percig. (Géppel vagy kézzel is jó lesz.)
  4. A tésztának puhának kell lennie, de ha nagyon ragad akkor adjunk hozzá még egy nagyon kevés lisztet. Ha már csak egy kicsit ragad de még puha akkor jó.
  5. A tésztánkat tegyük egy kiolajozott tálba és kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
  6. Amikor megduplázódott egy határozott mozdulattal “húzzunk” be neki egyet 😀 Ezzel kiütjük belőle a levegőt.
  7. Szedjük a tésztát 10 egyenlő részre (le is mérhetjük a pontosság kedvéért).
  8. Formázzunk szép kis labdákat a tésztákból.
  9. 2 nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral és tegyünk 5-5 labdát mind a kettőbe. Számoljunk azzal hogy nagyra nőnek, szóval tegyük őket elég távol egymástól hogy sülés közben ne érhessenek össze.
  10. Fedjük le konyharuhával és kelesszük még 30-40 percig.
  11. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
  12. A megkelt labdákat kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal.
  13. 15-20 perc alatt süssük aranybarnára őket. Rögtön ahogy kivettük a sütőből takarjuk le egy tiszta konyharuhával a bucikat. Így maradnak puhák. 15 perc elteltével levehetjük a konyharuhát és tálalhatjuk.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is