Fűszeres őszi/téli csokis keksz
2020.12.05.
Kedvenc tejmentes kekszeim receptje még tovább dolgozva! Igazi őszi/téli finomság. (Ezek a pókos kekszek még halloweenra készültek, de sajnos azóta sem sikerült ezeknél jobb képet csinálnom..)
Hozzávalók:
- 190 g kristálycukor
- 75 g barna nádcukor
- 1 tk. só
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1/2 tk. őrölt szerecsendió
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
- 1/4 tk. őrölt szegfűszeg
- 115 g vegán vaj vagy margarin – olvasztott
- 1 nagyobb tojás
- 1 tk. vanília aroma
- 100 g kenyérliszt
- 55 g búza finomliszt
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 200 g étcsoki apróra vágva (min. 70%-os)
Megjegyzés: a barna nádcukor lehet sima cukor is. A kenyérlisztet pedig ajánlom nem lecserélni sima búzalisztre (úgy is működni fog, de..) mert sokkal jobb lesz tőle a kekszek állaga. Természetesen működik ígyis-úgyis. De nem olyan régen, amikor rámjött egyik este a keksz ehetnék, nem volt itthon elég búzaliszt csak kenyérliszt, és akkor fedeztem fel ezt a csodás trükköt, hogy a kenyérliszt javít a kekszek állagán.
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverjük össze a cukrokat, sót, fűszereket. Keverjük csomómentesre az olvasztott margarinnal.
- Adjuk hozzá a tojást és a vanília aromát, majd dolgozzuk ezt is össze a habverővel.
- Szitáljuk a cukros-tojásos masszához a liszteket és a szódabikarbónát. Egy spatula segítségével keverjük össze egyneműre. (Épp csak addig keverjük hogy egynemű legyen, ne tovább!!)
- Forgassuk bele az apróra vágott csokit. Takarjuk le a tálat egy fedővel vagy folpackkal és tegyük hűtőbe minimum 1 órára (ha van rá lehetőség akkor egész éjszakára is betehetjük).
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
- A megdermedt tésztát adagoljuk ki egy fagyiskanál segítségével, vagy formázzunk a kezünkkel diónyi gömböket belőle. Tegyük a tepsire őket 10-12 cm-re egymástól (a tepsi szélétől is legyen minimum 5 cm-re).
- Süssük 10-12 percig őket.
- Fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Egy pohár tej mellé tökéletes választás a hűvösebb napokra!:) Jó étvágyat kívánok hozzá!
Legújabb