Kelt tészta,  Sós

Svéd tekercs – kapros, dijoni mustáros

Az alábbi recepthez egy főzős műsorból vettem az ihletet. (Mert ugyebár szeretek főzős csatornákat/műsorokat nézni, ami gondolom nem túl meglepő:D) A kissé édeskés kelt tésztában szuperül érvényesül a kapor, a mustár és a sajtkrém egyvelege. Ha valami másra vágysz, nem csak mindig az édesre akkor mindenképpen próbáld ki.

A recept folyamatábrákkal van ellátva.

Hozzávalók:

  • 270 ml langyos tej
  • 75 gramm cukor
  • 1/2 tk. tengeri só
  • 90 gramm vaj (olvasztott)
  • 1 tojás
  • 2 tk. szárított élesztő
  • 250 gramm finomliszt
  • 250 gramm graham liszt
  • 400 gramm sajtkrém
  • kb. 4 ek. friss kapor
  • kb. 6 ek. dijoni mustár

Kenéshez: 1 db tojás

Elkészítés:

1. Keverjük össze a liszteket. Keverjük össze a tejet, cukrot, sót, vajat, tojást és az élesztőt egy kelesztőtálban. Adjuk a keverékhez a lisztet 2 részletben. Gyúrjuk 10 percig amíg összeáll és sima felületű tésztát kapunk. Ha szükséges adjunk hozzá még lisztet. Összegyúrás után formázzuk gömb alakúra. Takarjuk le tiszta konyharuhával, tegyük langyos helyre és 1 óra hossza alatt kelesszük a duplájára.

2. Hintsük meg a nyújtódeszkát liszttel. A megkelt tésztát osszuk 2 részre. Nyújtsuk ki az elsőt, négyzet alakúra, kb. fél centi vastag legyen a tészta. Kenjük a kínyújtott tésztára a sajtkrém felét, azután szórjuk meg a kapor felével és kanalazzuk rá a mustár felét.

3. Gondolatban osszuk 3-ba a tésztát. Hajtogassuk be. Először balról jobbra az egyik harmadot, majd jobbról balra a másik harmadot. Vágjuk fel a tésztát 3 cm széles csíkokra.

4. Majd a csíkokat vágjuk be középen, de ne vágjuk szét őket teljesen, kb. 2 cm maradjon szétvágatlanul (úgy fog kinézni mint egy nadrág).

5. Csavarjuk meg a tésztanadrág mindkét szárát, majd a két szárat csavarjuk össze.

6. Tekerjük fel mint egy tekercset. Tegyünk egy sütőlemezre szilikonos sütőpapírt. Helyezzük rá a tekercseket. Ismételjük meg az egészet a tészta másik felével is. Kenjük le őket tojással és 30 percig pihentessük.

7. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Pihentetés után kenjük le a tekercseket megint a tojással. Süssük 15-20 percig, amíg aranybarna lesz.

8. Helyezzük a kész tekercseket sütőrácsra. Tálalás előtt hagyjuk hűlni.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is