Édes,  Kelt tészta,  Ünnepi

Édes Fonott Kalács

Hamarosan itt a húsvét! Első körön egy sima édes fonott kalácsot hozok, mely édeskés íze ellenére szuperul passzol a tormához, sonkához! Szupercsodás puha, foszlós kalácsot sikerült alkotnom! Kérésre képeket készítettem a folyamatról és a fonásról sikerült videót is csinálnom. Remélem segít majd!

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 45 g + 1 tk. cukor
  • 20 g méz
  • 20 g friss élesztő
  • 480 g + 20 g liszt
  • 1 tk. só
  • 2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalmú, állati)
  • 1 tojás
  • 3 ek. margarin

Kenés: 1 tojás

Elkészítés:

  • A tejet langyosra melegítjük, beletesszük a mézet és az 1 tk. cukrot és jól elkeverjük. A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt majd rászórjuk a 20 g lisztet és kissé összekeverjük. 10 percig hagyjuk pihenni.
  • Egy tálba beleszitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és összekeverjük. Egy mélyedést készítünk a liszt közepébe és beletesszük a tojást, tejszínt, az élesztős tejet és a margarint. Fakanállal nagyjából összekeverjük, majd kézzel összegyúrjuk.
  • Kivesszük a tésztát a tálból és enyhén lisztes felületen további 10-15 percig dagasztjuk. Szép sima felületű tésztát kell hogy kapjunk ami nem ragad. (Természetesen géppel is össze lehet gyúratni, de a gépben is dagasszuk legalább 10 percig.)
  • A tál alját vékonyan vajazzuk ki, tegyük bele a tésztát és takarjuk le konyharuhával. Kelesszük a tésztát 50 percig. (2x-re fog nőni)
  • Az idő leteltével borítsuk ki a tésztát egy deszkára és vágjuk 2 egyenlő részre (a pontosság kedvéért le is mérhetjük a darabokat). Mindkét részt vágjuk további 4 egyenlő részre (összesen 8 felé vágtuk a tésztánkat). 2 db kisebb kalácsot fogunk készíteni. /Megjegyzés: Természetesen készíthetünk 1 nagy kalácsot is, úgy összesen 4 felé vágjuk csak a tésztát./
  • A nyolc kis tésztadarabot formázzuk gömbökké. Tegyük a darabokat egy tálcára 2 ujjnyi távolságra egymástól, takarjuk le majd kelesszük még 20 percig.
  • Kelesztés után fogjunk meg egy darab tésztát, a tenyerünkkel lapítsuk szét és tekerjük fel szorosan. Sodorjuk 30-35 cm-es rúddá. Ezt ismételjük meg az összes darabbal. /Ha egy nagy kalácsot készítünk úgy a tészta darabokat 40-45 cm hosszúra sodorjuk./
  • Most jön a fonás. 4-es fonást fogunk készíteni (persze aki tud jobbat/bonyolultabbat fonhatja máshogy is). Erről videót készítettem (a videónak nincs hangja).
  • Sötőpapíros tepsire helyezzük a megfont kalácsokat. Lekenjük a tojással. 30 percig kelesztjük.
  • A sütőt előmelegítjük 170 fokra (légkeverésre állítsuk). Még egyszer átkenjük a kalácsokat a tojással sütés előtt. 35 perc alatt aranybarnára sütjük őket – 20 percnél fordítsuk meg a tepsit. /Amennyiben nagyobb kalácsot készítünk úgy lehet hogy megnövekszik a sütési idő pár perccel. Mindenképpen figyeljünk rá 35 perc leteltével./
  • Kihülés után szeletelhetjük és tálalhatjuk. Körbe fóliázva 2-3 napig puha marad.

Jó étvágyat!

(A fenti képeken nálam azért van 2 különböző fonású kalács mert én az egyiket töltött kalácsnak készítettem el! Receptet ITT!)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is