Hamarosan itt a húsvét! Első körön egy sima édes fonott kalácsot hozok, mely édeskés íze ellenére szuperul passzol a tormához, sonkához! Szupercsodás puha, foszlós kalácsot sikerült alkotnom! Kérésre képeket készítettem a folyamatról és a fonásról sikerült videót is csinálnom. Remélem segít majd!
Hozzávalók:
1 dl tej
45 g + 1 tk. cukor
20 g méz
20 g friss élesztő
480 g + 20 g liszt
1 tk. só
2 dl habtejszín (30%-os zsírtartalmú, állati)
1 tojás
3 ek. margarin
Kenés: 1 tojás
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, beletesszük a mézet és az 1 tk. cukrot és jól elkeverjük. A langyos cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt majd rászórjuk a 20 g lisztet és kissé összekeverjük. 10 percig hagyjuk pihenni.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet. Hozzáadjuk a cukrot, a sót és összekeverjük. Egy mélyedést készítünk a liszt közepébe és beletesszük a tojást, tejszínt, az élesztős tejet és a margarint. Fakanállal nagyjából összekeverjük, majd kézzel összegyúrjuk.
Kivesszük a tésztát a tálból és enyhén lisztes felületen további 10-15 percig dagasztjuk. Szép sima felületű tésztát kell hogy kapjunk ami nem ragad. (Természetesen géppel is össze lehet gyúratni, de a gépben is dagasszuk legalább 10 percig.)
A tál alját vékonyan vajazzuk ki, tegyük bele a tésztát és takarjuk le konyharuhával. Kelesszük a tésztát 50 percig. (2x-re fog nőni)
Az idő leteltével borítsuk ki a tésztát egy deszkára és vágjuk 2 egyenlő részre (a pontosság kedvéért le is mérhetjük a darabokat). Mindkét részt vágjuk további 4 egyenlő részre (összesen 8 felé vágtuk a tésztánkat). 2 db kisebb kalácsot fogunk készíteni. /Megjegyzés: Természetesen készíthetünk 1 nagy kalácsot is, úgy összesen 4 felé vágjuk csak a tésztát./
A nyolc kis tésztadarabot formázzuk gömbökké. Tegyük a darabokat egy tálcára 2 ujjnyi távolságra egymástól, takarjuk le majd kelesszük még 20 percig.
Kelesztés után fogjunk meg egy darab tésztát, a tenyerünkkel lapítsuk szét és tekerjük fel szorosan. Sodorjuk 30-35 cm-es rúddá. Ezt ismételjük meg az összes darabbal. /Ha egy nagy kalácsot készítünk úgy a tészta darabokat 40-45 cm hosszúra sodorjuk./
Most jön a fonás. 4-es fonást fogunk készíteni (persze aki tud jobbat/bonyolultabbat fonhatja máshogy is). Erről videót készítettem (a videónak nincs hangja).
Sötőpapíros tepsire helyezzük a megfont kalácsokat. Lekenjük a tojással. 30 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra (légkeverésre állítsuk). Még egyszer átkenjük a kalácsokat a tojással sütés előtt. 35 perc alatt aranybarnára sütjük őket – 20 percnél fordítsuk meg a tepsit. /Amennyiben nagyobb kalácsot készítünk úgy lehet hogy megnövekszik a sütési idő pár perccel. Mindenképpen figyeljünk rá 35 perc leteltével./
Kihülés után szeletelhetjük és tálalhatjuk. Körbe fóliázva 2-3 napig puha marad.
Jó étvágyat!
(A fenti képeken nálam azért van 2 különböző fonású kalács mert én az egyiket töltött kalácsnak készítettem el! Receptet ITT!)
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.