Cukormentes,  Édes,  Gluténmentes,  Karácsony/tél

Tökéletes házi Raffaello

Imádom a kókuszos édességeket. Többek közt a Raffaello az egyik kedvencem. Ez a házilag készített édesség nagyon kókuszos és nagyon finom, ráadásul glutén- és cukormentes. Két különböző receptet kombináltam, amik külön-külön is megállják a helyüket Raffaellóként de így egyben valami csodás. /A fenti képen látszódik is a 2 különböző réteg./ De lássuk is a receptet:

Hozzávalók:

Belső réteg:

  • 60 g kókuszreszelék
  • 120 g tejszín
  • 240 g fehércsokoládé (jó minőségű)
  • 25 g vaj

Mandula szemek (hántolt vagy hántolatlan)

Külső réteg:

  • 600 g tej
  • 1/4 vanília rúd kikapart magja
  • édesítő (én 12 db tablettát használtam, de bármilyen lehet)
  • 80 g gluténmentes pudingpor
  • 100 g fehércsoki
  • 80 g margarin
  • 200 g kókuszreszelék

Elkészítés:

Belső réteg:
  1. Ha táblás a fehércsokink akkor daraboljuk fel apróra.
  2. Mérjük egy lábosba a tejszínt és a kókuszreszeléket. Forraljuk fel. (Sűrű lesz, ne ijedjünk meg, ilyennek kell lennie.) Vegyük le a tűzről és 20 percig hagyjuk pihenni.
  3. Forraljuk fel újra a kókuszos tejszínt. Vegyük le a tűzről és tegyük bele a feldarabolt fehércsokit. Kevergessük folyamatosan addig ameddig el nem olvad az összes csoki. Adjuk hozzá a vajat és keverjük azt is bele.
  4. Öntsük egy dobozba, fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára vagy egész éjszakára. (Pár óra múlva nem túl lágy, de nem is túl kemény massza kell hogy legyen. Kézzel jól formázható állagú kell legyen.)
Külső réteg:
  1. Mérjünk ki egy lábosba 500 g tejet. Tegyük bele az édesítőt – én összetörtem a tablettákat és úgy tettem bele – és a vanília kikapart magjait. Tegyük fel melegedni. /Ha megkóstoljuk az édesítős tejet legyen édeskésebb annál mint amit jónak gondolnánk, mivel a pudingpor és a kókuszreszelék vesz majd el bőven az édességéből. De ha félünk attól hogy túl édes lenne, utólag is édesíthetjük por állagú édesítővel./
  2. A pudingport keverjük össze a maradék 100 g tejjel. Ha felforrt a tej, öntsük hozzá a pudingporos keveréket. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be (ez kb 4-6 perces folyamat). Ha kész vegyük le a tűzről.
  3. Törjük apróra a csokit és keverjük a pudinghoz. Kevergessük ameddig el nem olvad benne a csoki. Hagyjuk pihenni 4-5 percet.
  4. Keverjük hozzá a margarint. Lehet hogy szét fog esni a pudingunk, de nem baj, mert majd a kókuszreszeléktől újra összeáll.
  5. Ha elolvadt a margarin akkor mehet bele a kókuszreszelék 2 részletben. Keverjük az egészet egyneműre. Tegyük hűtőbe legalább 3 órára vagy egész éjszakára.

Összeállítás:

  1. A fehércsokis részből gyúrjunk apró golyót, a közepébe tegyünk mandulát. A golyók akkorák legyenek hogy éppen befedjék a mandulát.
  2. A pudingos részből vegyünk ki egy púpos teáskanálnyit, gyúrjunk belőle golyót, lapítsuk szét a két tenyerünk között és tegyük bele a kis fehércsokis-mandulás golyót. Fedjük be a kis golyót és formázzuk szép golyóvá.
  3. Hengergessük meg kókuszreszelékben.
  4. Ismételjük meg ameddig el nem fogy az egész. Valószínűleg tudunk sima pudingos golyókat is csinálni mivel ebből több van.
  5. A golyókat tegyük egy tálba és tálalás előtt egy órára tegyük hűtőbe (hogy visszadermedjen az amit a kezünk felmelegített).

Jó étvágyat!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is