Imádom a kókuszos édességeket. Többek közt a Raffaello az egyik kedvencem. Ez a házilag készített édesség nagyon kókuszos és nagyon finom, ráadásul glutén- és cukormentes. Két különböző receptet kombináltam, amik külön-külön is megállják a helyüket Raffaellóként de így egyben valami csodás. /A fenti képen látszódik is a 2 különböző réteg./ De lássuk is a receptet:
Hozzávalók:
Belső réteg:
60 g kókuszreszelék
120 g tejszín
240 g fehércsokoládé (jó minőségű)
25 g vaj
Mandula szemek (hántolt vagy hántolatlan)
Külső réteg:
600 g tej
1/4 vanília rúd kikapart magja
édesítő (én 12 db tablettát használtam, de bármilyen lehet)
80 g gluténmentes pudingpor
100 g fehércsoki
80 g margarin
200 g kókuszreszelék
Elkészítés:
Belső réteg:
Ha táblás a fehércsokink akkor daraboljuk fel apróra.
Mérjük egy lábosba a tejszínt és a kókuszreszeléket. Forraljuk fel. (Sűrű lesz, ne ijedjünk meg, ilyennek kell lennie.) Vegyük le a tűzről és 20 percig hagyjuk pihenni.
Forraljuk fel újra a kókuszos tejszínt. Vegyük le a tűzről és tegyük bele a feldarabolt fehércsokit. Kevergessük folyamatosan addig ameddig el nem olvad az összes csoki. Adjuk hozzá a vajat és keverjük azt is bele.
Öntsük egy dobozba, fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára vagy egész éjszakára. (Pár óra múlva nem túl lágy, de nem is túl kemény massza kell hogy legyen. Kézzel jól formázható állagú kell legyen.)
Külső réteg:
Mérjünk ki egy lábosba 500 g tejet. Tegyük bele az édesítőt – én összetörtem a tablettákat és úgy tettem bele – és a vanília kikapart magjait. Tegyük fel melegedni. /Ha megkóstoljuk az édesítős tejet legyen édeskésebb annál mint amit jónak gondolnánk, mivel a pudingpor és a kókuszreszelék vesz majd el bőven az édességéből. De ha félünk attól hogy túl édes lenne, utólag is édesíthetjük por állagú édesítővel./
A pudingport keverjük össze a maradék 100 g tejjel. Ha felforrt a tej, öntsük hozzá a pudingporos keveréket. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be (ez kb 4-6 perces folyamat). Ha kész vegyük le a tűzről.
Törjük apróra a csokit és keverjük a pudinghoz. Kevergessük ameddig el nem olvad benne a csoki. Hagyjuk pihenni 4-5 percet.
Keverjük hozzá a margarint. Lehet hogy szét fog esni a pudingunk, de nem baj, mert majd a kókuszreszeléktől újra összeáll.
Ha elolvadt a margarin akkor mehet bele a kókuszreszelék 2 részletben. Keverjük az egészet egyneműre. Tegyük hűtőbe legalább 3 órára vagy egész éjszakára.
Összeállítás:
A fehércsokis részből gyúrjunk apró golyót, a közepébe tegyünk mandulát. A golyók akkorák legyenek hogy éppen befedjék a mandulát.
A pudingos részből vegyünk ki egy púpos teáskanálnyit, gyúrjunk belőle golyót, lapítsuk szét a két tenyerünk között és tegyük bele a kis fehércsokis-mandulás golyót. Fedjük be a kis golyót és formázzuk szép golyóvá.
Hengergessük meg kókuszreszelékben.
Ismételjük meg ameddig el nem fogy az egész. Valószínűleg tudunk sima pudingos golyókat is csinálni mivel ebből több van.
A golyókat tegyük egy tálba és tálalás előtt egy órára tegyük hűtőbe (hogy visszadermedjen az amit a kezünk felmelegített).
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.