Hoztam egy gyerekkori nagy kedvencet! Bár még most is nagyon szeretem, de kiskoromban valahogy sokkal többször díszítette az asztalt mint mostanában. Ez egy szuper tejmentes verzió, hogy a tej/laktózérzékenyek is nyugodt szívvel fogyaszthassák. Természetesen hagyományos tehén tejjel is működik a recept! Sőt… 😉
Hozzávalók:
Tészta:
35 dkg liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
csipet só
5 ek. cukor
8 dkg puha margarin
3 dl növényi tej
1/2 kocka friss élesztő (25 g)
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
Forgatás:
30 dkg dió
10-15 dkg cukor
1 ek. fahéj – opcionális
kb. 15 dkg margarin
Vaníliasodó:
5 dl növényi tej (pl. vaníliás rizstej)
4 tojás sárgája
4-5 dkg cukor (ízlés szerint)
1 db vaníliarúd
1 ek. keményítő
Elkészítés:
Egy nagy tepsit/tortaformát (kb. 27 cm átmérőjűt) kivajazunk és lisztezünk.
A tejet langyosra melegítjük. A felét külön tálba tesszük és belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverünk 1-1 kanál cukrot és lisztet. 10 percre félretesszük.
Addig egy keverőtálba belemérjük az összes többi hozzávalót: a liszteket, sót, maradék cukrot, a puha margarint, a citrom héjat és a maradék langyos tejet.
Ha letelt a 10 perc akkor az élesztős tejet is a többihez tesszük. 10 perc alatt szép, sima tésztát dagasztunk.
Egy kilisztezett/kiolajozott tálba tesszük a tésztát és kb. 1 óra alatt a 2x-re kelesztjük.
Addig a diót összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. A margarint felolvasztjuk.
Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen 1-1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk az egészet.
Minden tésztadarabot belemártunk az olvasztott margarinba, majd a cukros-dióba. Beletesszük őket a tepsibe ujjnyi távolságra egymástól. 2-3 sort rakunk egymásra. (Ha marad dió akkor azt szórjuk rá a végén.)
Letakarjuk konyharuhával és 30 percig kelesztjük.
170 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vaníliasodó:
A tojássárgákat és a keményítőt összekeverjük 1,5 dl tejjel. A vaníliarúdnak kaparjuk ki a magját. A maradék tejet feltesszük melegedni a cukorral és a vanília magokkal plusz a kikapart rudat is dobjuk bele. Ha felforrt a tej, akkor öntsük hozzá a keményítős-sárgás tejet és kevergessük ameddig be nem sűrűsödik. Vegyük le a tűzről és már tálalhatjuk is a még meleg galuskákkal.
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.