Édes,  Kelt tészta,  Laktózmentes,  Tejmentes

Aranygaluska

Hoztam egy gyerekkori nagy kedvencet! Bár még most is nagyon szeretem, de kiskoromban valahogy sokkal többször díszítette az asztalt mint mostanában. Ez egy szuper tejmentes verzió, hogy a tej/laktózérzékenyek is nyugodt szívvel fogyaszthassák. Természetesen hagyományos tehén tejjel is működik a recept! Sőt… 😉

Hozzávalók:

Tészta:

  • 35 dkg liszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • csipet só
  • 5 ek. cukor
  • 8 dkg puha margarin
  • 3 dl növényi tej
  • 1/2 kocka friss élesztő (25 g)
  • 2 tojás sárgája
  • 1 citrom reszelt héja

Forgatás:

  • 30 dkg dió
  • 10-15 dkg cukor
  • 1 ek. fahéj – opcionális
  • kb. 15 dkg margarin

Vaníliasodó:

  • 5 dl növényi tej (pl. vaníliás rizstej)
  • 4 tojás sárgája
  • 4-5 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 1 db vaníliarúd
  • 1 ek. keményítő

Elkészítés:

  1. Egy nagy tepsit/tortaformát (kb. 27 cm átmérőjűt) kivajazunk és lisztezünk.
  2. A tejet langyosra melegítjük. A felét külön tálba tesszük és belemorzsoljuk az élesztőt, hozzákeverünk 1-1 kanál cukrot és lisztet. 10 percre félretesszük.
  3. Addig egy keverőtálba belemérjük az összes többi hozzávalót: a liszteket, sót, maradék cukrot, a puha margarint, a citrom héjat és a maradék langyos tejet.
  4. Ha letelt a 10 perc akkor az élesztős tejet is a többihez tesszük. 10 perc alatt szép, sima tésztát dagasztunk.
  5. Egy kilisztezett/kiolajozott tálba tesszük a tésztát és kb. 1 óra alatt a 2x-re kelesztjük.
  6. Addig a diót összekeverjük a cukorral és a fahéjjal. A margarint felolvasztjuk.
  7. Ha megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen 1-1,5 ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát. Kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk az egészet.
  8. Minden tésztadarabot belemártunk az olvasztott margarinba, majd a cukros-dióba. Beletesszük őket a tepsibe ujjnyi távolságra egymástól. 2-3 sort rakunk egymásra. (Ha marad dió akkor azt szórjuk rá a végén.)
  9. Letakarjuk konyharuhával és 30 percig kelesztjük.
  10. 170 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Vaníliasodó:

A tojássárgákat és a keményítőt összekeverjük 1,5 dl tejjel. A vaníliarúdnak kaparjuk ki a magját. A maradék tejet feltesszük melegedni a cukorral és a vanília magokkal plusz a kikapart rudat is dobjuk bele. Ha felforrt a tej, akkor öntsük hozzá a keményítős-sárgás tejet és kevergessük ameddig be nem sűrűsödik. Vegyük le a tűzről és már tálalhatjuk is a még meleg galuskákkal.

Jó étvágyat hozzá!;)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is