Édes,  Karácsony/tél,  Laktózmentes,  Ünnepi

Isler

Egyik kedvenc teasüteményem az Isler (vagy Ischler), bár valamiért nem készítettem túl gyakran. Eddig! Na de majd ezután 😀

Egy kis érdekesség erről a süteményről: A közhiedelem szerint először I. Ferenc József tiszteletére készítették az akkori Osztrák–Magyar Monarchia területén fekvő Bad Ischl fürdővárosban a ma is működő Zauner Cukrászdában (Zauner Konditorei) 1849-ben. A süteményt valóban itt találták fel, de több mint 100 évvel később: egy Richard Kurth nevű cukrász alkotta meg az 1950-es években. Eredetileg rumos csokoládékrémmel készült. Manapság is nagy keletje van a ribizli- vagy baracklekvárral megtöltött süteménynek.

Hozzávalók:

  • 18 dkg darált dió
  • 32 dkg liszt
  • 13 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 kk. sütőpor
  • 25 dkg hideg margarin
  • 1 tojás
  • 1 citrom héja
  • 20-30 dkg étcsokoládé
  • lekvár (fontos hogy ne legyen darabos)

Elkészítés:

A diót, a lisztet, a porcukrot, a sót, a citrom héját és a sütőport beletesszük egy tálba és összekeverjük. Belekockázzuk a hideg margarint és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és egynemű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük a tésztát éjszakára.

Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztát kivesszük a hűtőből és enyhén lisztezett felületen kinyútjuk 3-4 mm vastagra. 5 cm átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. Ujjnyi távolságra helyezzük egymástól a tepsire. Pihentessük sütés előtt 10-15 percig majd 180 fokon 8-12 perc alatt süssük meg (sütő függő).

Ha kihűltek a kis korongjaink akkor kettesével töltsük össze őket valamilyen tetszőleges lekvárral (nálam ez szeder volt). A csokit olvasszuk fel vizgőz fölött, majd mártsuk ki a betöltött korongokat. Tegyük rácsra hogy le tudjon csöpögni a felesleges csoki (ha nincs rács akkor sütőpapírra). Hagyjuk hogy megdermedjen a csoki – nyáron hűtővel segítsünk rá erre a folyamatra -, majd tálalhatjuk is!

Vigyázat!! Szuper omlósra sikeredett ez a recept. Nem igazán lehet abbahagyni az evését 😀

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is