Édes,  Kelt tészta,  Laktózmentes,  Tejmentes

Szalagos fánk (tejmentes)

Mindjárt vége a februárnak, de még javában tart a “farsangi” fánk szezon. Najó, igazából bármikor jöhet egy jó fánk ugye? Nem csak februárban van neki szezonja.

Ezúttal egy szuper, tölthető szalagos fánk receptet hoztam. Egyszerű elkészíteni, bármivel tölthető és nagyon nagyon finom. Ráadásul ha éppen pont most merült le mérlegünk se baj, mivel ez egy bögrével mérős verzió. Fánk evésre fel!

Hozzávalók kb. 20 db fánkhoz:

  • 1/2 bögre langyos víz
  • 2 ek. szárított élesztő (vagy 1/2 csomag friss élesztő)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 és 1/2 bögre finomliszt
  • 1/4 bögre kristálycukor
  • 2 nagy tojás
  • 2 ek. puha növényi margarin
  • 2 nagy csipet só
  • étolaj
  • porcukor

Elkészítés:

  1. Tegyük a keverőgép táljába a langyos vizet, az élesztőt és a vaníliás cukrot. Hagyjuk állni 5-10 percig. (Az élesztőnek el kell indulnia.)
  2. Adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, a tojásokat, a puha margarint és a sót. Keverjük a gép dagasztókarjával 5-10 percig. Akkor jó ha sima és leválik az edény faláról. (Ha még mindig ragad adjunk hozzá még egy kis lisztet.) Kézzel is nyugodtan begyúrhatjuk a tésztát.
  3. Ha a tészta kész, vegyük ki a tálból, olajozzuk be a tál alját és tegyük vissza a tésztát (ne piszkoljunk össze emiatt még egy tálat). Fedjük le fóliával vagy konyharuhával. Tegyük meleg helyre és kelesszük 1 órán át. A kétszeresére kell hogy dagadjon.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki (nem szabad átgyúrni, egyből nyújtsuk). 0,5 és 1 cm közötti vastagságú legyen.
  5. Kb. 6 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki. Akár egy nagyobb szájú pohár is megfelel a célnak ha nincs tésztaszaggatónk. 18-22 fánk kell hogy legyen belőle.
  6. A kiszaggatott tésztákat helyezzük egy enyhén lisztezett tepsire/tálcára és takarjuk le fóliával vagy konyharuhával. Meleg helyen kelesszük 20 percig.
  7. Miközben kel a tészta tegyünk egy lábosba kb. 3-4 ujjnyi étolajat. Tegyük fel melegedni. Ha forró az olaj (180 fok küröli) akkor mehet bele a megkelt tészta. Egyszerre 3-4 fánkot süssünk. Süssük 1 percig (ha aranybarna akkor jó) majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük 1 percig. A megsült fánkokat vegyük ki és helyezzük papírtörlős tányérra.
  8. A kész fánkokat forgassuk porcukorba. Egy vékony késsel szúrjunk kis lyukat az oldalába. Ezen a lyukon keresztül tudjuk beletölteni a tölteléket, hosszú habcsöves habzsák vagy egy zacskó segítségével.

A töltelék bármi lehet: nutella, csokipuding, lekvár stb…

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is