Édes,  Kelt tészta,  Sós

Francia Vajas Croissant

Végre eljutottam odáig hogy tökéletes házi Francia Vajas Croissantot készítsek. És végre eljutottam odáig hogy le is írjam. Az elkészítési idő nem rövid, a de jó munkához idő kell sajnos, cserébe viszont nem bonyolult megcsinálni. Az időn lehet kicsit tologatni, de nem nagyon javaslom, a fő pihentetési idők legyenek meg mindenképp. A teljes receptet folyamat ábrákkal láttam el, hogy még könnyebb legyen megcsinálni.

Fontos! Mindenképpen VAJat használjunk és ne margarint. Min. 80%-os zsírtartalmút válasszunk!

Első nap: kezdés kb 18.00
  • Kovász: (késő délután) kb. 18.00, pihentetés 30 perc
  • Alaptészta: kb. 18.30, pihentetés 1 óra
  • Burkolás, hajtogatás: kb. 19.45, pihentetés 3×30 perc
  • Pihentetés következő reggelig
Második nap: kezdés kb. 8.00
  • Vágás, formázás: kb. 8.00, pihentetés 6-8 óra
  • Kelesztés: kb. 15 órakor kivesszük a hűtőből
  • Sütés: kb. 17 órakor

Ebben a formában másnap vacsorára lesz belőle friss Croissant, de a recept végén le írom az időrendet úgy is hogy ha valaki reggelire szeretné! Lássunk is hozzá:

Hozzávalók:

Kovász:

  • 140 ml víz
  • 125 g liszt
  • 1/2 (kb. 25g) friss élesztő / vagy 17 g instant élesztő

Alaptészta:

  • 375 g liszt
  • 2 tk. só
  • 65 g cukor
  • 140 ml tej
  • 40 g vaj – szobahőmérsékletű (min. 80%-os zsírtartalmú)

Vajas rész:

  • 250 g vaj – hideg (min. 80%-os)

Kenés: 1 tojás + 1 ek tej

Elkészítés:

Kovász (késő délután): Egy kis lábasba mérjük bele a vizet és tűzhelyen melegítsük langyosra. Figyeljünk rá hogy ne legyen forró, mert az megöli az élesztőgombákat. Vegyük le a tűzről és morzsoljuk bele az élesztőt majd keverjük hozzá a lisztet is. Sűrű, egynemű masszát kell hogy kapjunk. 30 percre tegyük félre, ezidő alatt minimum a 2x fog nőni.

Vajas rész: Daraboljuk fel a hideg vajat ujjnyi széles darabokra és helyezzük egymás mellé őket egy sütőpapírra a képen látható módon. Tegyünk a tetejére is egy darab sütőpapírt és nyújtsunk rajta egy kicsit hogy összeálljon (kb. 20×20-as méretű legyen). Próbáljuk meg szögletes formában tartani. Húzzuk le a sütőpapírokat róla és fóliázzuk le. Tegyük hűtőbe felhasználásig.

Alaptészta: Szitáljuk a lisztet egy keverőtálba, keverjük hozzá a sót és a cukrot. Adjuk hozzá a kovászt és a tejet. Gyúrjuk össze (géppel is lehet). Ha már nagyjából összeállt adjuk hozzá a szobahőmérsékletű vajat 3 részben (mielőtt a következő rész vajat hozzákeverjük legyünk biztosak abban hogy teljesen elkeveredett benne az előző adag). Gyúrjuk még kb. 5 percig.

A tésztának puhának, simának és kissé ragadósnak kell lennie. Figyeljünk rá, nehogy túldolgozzuk. Nem szabad elasztikus hatásúnak lennie. Fóliázzunk ki (folpackkal) egy kb 20×20-as tepsit és tegyük bele a tésztát. Fedjük be teljesen folpackkal. Tegyük hűtőbe 1 órára.

Burkolás: Az 1 óra leteltével vegyük ki a hűtőböl a tésztát. Nem kell átgyúrni. Lisztezett felületen nyújtsuk ki szögletesre (kb. 35×35-re). A tészta mindenhol ugyanolyan vastag legyen. Vegyük ki a hűtőből a vajat és tegyük a tészta közepére 45 fokos szögben elforgatva. A tészta sarkait hajtogassuk rá a vajra. Úgy fog kinézni mint egy boríték. (Segítség képeken!)

Hajtogatás: Óvatosan nyújtsuk ki a tésztát. Figyeljünk rá nehogy a vaj kijöjjön belőle. Nagyon laza, óvatos mozdulatokkal nyújtsuk. Nyújtsuk hosszúkásra (kb 25×60-as méretűre). Ha elértük a megfelelő méretet akkor hajtsuk 3-ba a tésztát, fóliázzuk le és tegyük hűtőbe 30 percre.

A 30 perc leteltével, vegyük ki a tésztát a hűtőböl, nyújtsuk ki megint hosszúkásra. Ezúttal hajtsuk 4-be. Fóliázzuk le megint és tegyük 30 percre hűtőbe.

Még egyszer utoljára nyújtsuk ki és hajtogassuk. Most megint 3-ba hajtsuk. Fóliázzuk le és tegyük éjszakára a hűtőbe (8-10 órát).

Vágás, formázás (délelőtt): Nyújtsuk ki a tésztát hosszúkásra (szélességre 20 cm legyen). Kb. 8 mm vastagra kell nyújtani. Vágjuk 10cm-es háromszögekre. Használjunk a vágáshoz pizzavágót vagy éles kést. A háromszögek szájánál vágjuk be középen 2cm-t a tésztát. Tekerjük fel őket. Tegyük a félkész croikat légmentesen zárható dobozba, vagy tálcára és fóliázzuk le. Tegyük vissza a hűtőbe még kb. 6-8 órát.

Sütés előtt helyezzük sütőpapíros tepsire a croissantokat és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 2 órán át. Másfél óra leteltével rákenjük az első réteg tejes-tojásos réteget. Mielőtt bemenne a sütőbe újra lekenjük őket. 195 fokra előmelegített sütőben süssük 10 percig, vegyük le a hőfokot 175 fokra, süssük így 5 percig, majd fordítsuk meg és süssük még 3 percig. /195 fok 10 perc, majd 175 fok 5 perc, fordít és még 3 perc./

Jó étvágyat hozzá!

Ha valaki reggelire szeretné:

Első nap: kezdés kb. 9 óra
  • Kovász: kb. 9 óra, pihentetés 30 perc
  • Alaptészta: kb. 9.30, pihentetés 1 óra
  • Burkolás, hajtogatás: kb. 10.45, pihentetés 3×30 perc
  • Pihentetés este 9ig
  • Vágás, formázás: kb. 30 percet vesz igénybe
  • Pihentetés másnap kora reggelig
Második nap: kezdés 6.00
  • Kivesszük a hűtőböl kb. 6kor, szobahőm.-ön kelesztjük 2 órát
  • Sütés kb. 8kor

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is