A tavalyi év nagy részét Norvégiában töltöttem. Ott nagy kedvencem lett a Csokis “Boller”. Ez egy helyi péksütemény, vagy nem is tudom minek nevezzem. Gyakran vettem és csak szimplán magában fogyasztottam. Fűszeres, csokis és puha. Kell ennél több?! Ez a norvég péktermék adta az ihletet hogy énis készítsek otthon (bár ez a recept még kint született meg). Az ánizs és a fahéj opcionálisak. Ha valaki nem kedveli a túl fűszeres dolgokat nyugodtan ki hagyhatja belőle.
Hozzávalók:
20 g friss élesztő
2,5 dl tej
50 dkg liszt
10 dkg cukor
1 tk. só
1 tk. őrölt fahéj
(1 kk. őrölt ánizs)
1 narancs lereszelt héja
1 tojás
60 g szobahőmérsékletű vaj
20 dkg étcsokoládé
Kenéshez: 1 tojás sárgája + 1 ek. tej
Elkészítés:
Langyosítsunk fel 1 dl tejet. Tegyünk bele a cukorból 1 tk-val, tegyük bele az élesztőt és 2 ek. lisztet. Kissé keverjük össze, majd hagyjuk 10 percig pihenni hogy az élesztő munkához láthasson. (Meg fog nőni a térfogata.)
Egy nagy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a narancs héját, a fahéjat, (az ánizst) és a sót. Keverjük össze.
Csináljunk lyukat a liszt közepébe és öntsük bele a maradék tejet, az élesztős tejet, és a tojást. Gyúrjuk addig hogy össze álljon a tészta (kb 15 percig – gépben 10 perc is elég).
Adjuk hozzá a puha vajat és gyúrjuk addig ameddig teljesen fel nem veszi a tészta a vajat. Puha és sima tésztát kell hogy kapjunk.
A csokit vágjuk apróra. Adjuk hozzá a tésztához (ha meleg a tészta várjunk egy kicsit, nehogy megolvadjon a csoki), és keverjük bele.
Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és kelesszük szobahőmérsékleten 1 órán át.
Kelesztés után nagyon lazán gyúrjuk át, éppen csak annyira hogy kijöjjön belőle a levegő. Ez kb egy fél perces folyamat. Nem kell teljesen átgyúrni. (Vagy ököllel csapjunk bele a megkelt tésztába, ez is bőven elég.)
Tegyük vissza a tésztát a tálba. Fedjük le a tálat folpackkal. Helyezzük a tésztát éjszakára a hűtőbe (ha nem akarunk ennyit várni akkor minimum 3 órán át kelesszük hűtőben és utána dolgozzuk fel).
Mérjük ki a tésztát 80g-os darabokra (nekem 16 db lett belőle). Formázzuk mindegyik darabot gömbökké. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, nehogy a csoki megolvadjon a kezünk melegétől.
Kenjük le a tejes tojássárgával és hagyjuk kelni 1 órán át.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütés előtt kenjük át még egyszer a briós babákat. Ha szeretnénk szórni rá szórócukrot azt itt tegyük meg a második lekenésnél. Süssük 15-20 percig vagy ameddig aranybarna lesz.
Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután fogyaszthatjuk magában, lekvárral, vajjal, kinek hogy esik jól.
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.