Édes,  Kelt tészta

Csokis Briós

A tavalyi év nagy részét Norvégiában töltöttem. Ott nagy kedvencem lett a Csokis “Boller”. Ez egy helyi péksütemény, vagy nem is tudom minek nevezzem. Gyakran vettem és csak szimplán magában fogyasztottam. Fűszeres, csokis és puha. Kell ennél több?! Ez a norvég péktermék adta az ihletet hogy énis készítsek otthon (bár ez a recept még kint született meg). Az ánizs és a fahéj opcionálisak. Ha valaki nem kedveli a túl fűszeres dolgokat nyugodtan ki hagyhatja belőle.

Hozzávalók:

  • 20 g friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk. só
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • (1 kk. őrölt ánizs)
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 1 tojás
  • 60 g szobahőmérsékletű vaj
  • 20 dkg étcsokoládé

Kenéshez: 1 tojás sárgája + 1 ek. tej

Elkészítés:

  • Langyosítsunk fel 1 dl tejet. Tegyünk bele a cukorból 1 tk-val, tegyük bele az élesztőt és 2 ek. lisztet. Kissé keverjük össze, majd hagyjuk 10 percig pihenni hogy az élesztő munkához láthasson. (Meg fog nőni a térfogata.)
  • Egy nagy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a cukrot, a narancs héját, a fahéjat, (az ánizst) és a sót. Keverjük össze.
  • Csináljunk lyukat a liszt közepébe és öntsük bele a maradék tejet, az élesztős tejet, és a tojást. Gyúrjuk addig hogy össze álljon a tészta (kb 15 percig – gépben 10 perc is elég).
  • Adjuk hozzá a puha vajat és gyúrjuk addig ameddig teljesen fel nem veszi a tészta a vajat. Puha és sima tésztát kell hogy kapjunk.
  • A csokit vágjuk apróra. Adjuk hozzá a tésztához (ha meleg a tészta várjunk egy kicsit, nehogy megolvadjon a csoki), és keverjük bele.
  • Fedjük le a tésztát egy konyharuhával és kelesszük szobahőmérsékleten 1 órán át.
  • Kelesztés után nagyon lazán gyúrjuk át, éppen csak annyira hogy kijöjjön belőle a levegő. Ez kb egy fél perces folyamat. Nem kell teljesen átgyúrni. (Vagy ököllel csapjunk bele a megkelt tésztába, ez is bőven elég.)
  • Tegyük vissza a tésztát a tálba. Fedjük le a tálat folpackkal. Helyezzük a tésztát éjszakára a hűtőbe (ha nem akarunk ennyit várni akkor minimum 3 órán át kelesszük hűtőben és utána dolgozzuk fel).
  • Mérjük ki a tésztát 80g-os darabokra (nekem 16 db lett belőle). Formázzuk mindegyik darabot gömbökké. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, nehogy a csoki megolvadjon a kezünk melegétől.
  • Kenjük le a tejes tojássárgával és hagyjuk kelni 1 órán át.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütés előtt kenjük át még egyszer a briós babákat. Ha szeretnénk szórni rá szórócukrot azt itt tegyük meg a második lekenésnél. Süssük 15-20 percig vagy ameddig aranybarna lesz.
  • Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután fogyaszthatjuk magában, lekvárral, vajjal, kinek hogy esik jól.

Jó étvágyat hozzá!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is