Nem mindenki van odáig az édes kalács – torma + sonka kombinációért (bár szerintem édes kaláccsal a legjobb), szóval hoztam egy sós kalács receptet is! Plusz videóban megmutatom hogyan tudunk 6-os fonást készíteni! Térjünk is a receptre:
Hozzávalók (2 kalácshoz):
260 g tej
30 g cukor
1/2 friss élesztő
85 g olaj
1 tojás
2 tk. só
550 g liszt
Kenéshez: 1 tojás
Szóráshoz: szezámmag vagy egyéb magvak
Elkészítés:
A tejet melegítsük langyosra. Adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverjük össze és hagyjuk 5 percig pihenni, hogy az élesztő elkezdhessen dolgozni.
Keverjük az élesztős tejhez az olajat és a tojást.
Adjuk hozzá a lisztet és a sót. Egy fakanállal dolgozzuk össze.
Lisztezett munkalapra tegyük ki a tésztát és kézzel dagasszuk 10 percig.
Dagasztás után tegyük egy kiolajozott tálba, takarjuk le és kelesszük 40 percig.
A megkelt tésztánkat nem kell átgyúrni. Vegyük ki lisztezett munkalapra. Vágjuk 12 egyenlő részre. Sodorjuk rúddá mind a 12 darab tésztát. Fonjunk két kalácsot 6-os fonással. /Videó a fonásról lejjebb található!:)/
Tegyük sütőpapíros tepsire őket. Kenjük le tojással és szórjuk meg tetszőleges magokkal.
185 fokra melegítsük elő a sütőt és 25-30 perc alatt süssük meg.
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.