Sós Kalács
2020.04.09.
Nem mindenki van odáig az édes kalács – torma + sonka kombinációért (bár szerintem édes kaláccsal a legjobb), szóval hoztam egy sós kalács receptet is! Plusz videóban megmutatom hogyan tudunk 6-os fonást készíteni! Térjünk is a receptre:
Hozzávalók (2 kalácshoz):
- 260 g tej
- 30 g cukor
- 1/2 friss élesztő
- 85 g olaj
- 1 tojás
- 2 tk. só
- 550 g liszt
- Kenéshez: 1 tojás
- Szóráshoz: szezámmag vagy egyéb magvak
Elkészítés:
- A tejet melegítsük langyosra. Adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverjük össze és hagyjuk 5 percig pihenni, hogy az élesztő elkezdhessen dolgozni.
- Keverjük az élesztős tejhez az olajat és a tojást.
- Adjuk hozzá a lisztet és a sót. Egy fakanállal dolgozzuk össze.
- Lisztezett munkalapra tegyük ki a tésztát és kézzel dagasszuk 10 percig.
- Dagasztás után tegyük egy kiolajozott tálba, takarjuk le és kelesszük 40 percig.
- A megkelt tésztánkat nem kell átgyúrni. Vegyük ki lisztezett munkalapra. Vágjuk 12 egyenlő részre. Sodorjuk rúddá mind a 12 darab tésztát. Fonjunk két kalácsot 6-os fonással. /Videó a fonásról lejjebb található!:)/
- Tegyük sütőpapíros tepsire őket. Kenjük le tojással és szórjuk meg tetszőleges magokkal.
- 185 fokra melegítsük elő a sütőt és 25-30 perc alatt süssük meg.
És kész is!
Előző
Répatorta
Legújabb