Kelt tészta,  Sós,  Ünnepi

Sós Kalács

Nem mindenki van odáig az édes kalács – torma + sonka kombinációért (bár szerintem édes kaláccsal a legjobb), szóval hoztam egy sós kalács receptet is! Plusz videóban megmutatom hogyan tudunk 6-os fonást készíteni! Térjünk is a receptre:

 

Hozzávalók (2 kalácshoz):

  • 260 g tej
  • 30 g cukor
  • 1/2 friss élesztő
  • 85 g olaj
  • 1 tojás
  • 2 tk. só
  • 550 g liszt
  • Kenéshez: 1 tojás
  • Szóráshoz: szezámmag vagy egyéb magvak

Elkészítés:

  1. A tejet melegítsük langyosra. Adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverjük össze és hagyjuk 5 percig pihenni, hogy az élesztő elkezdhessen dolgozni.
  2. Keverjük az élesztős tejhez az olajat és a tojást.
  3. Adjuk hozzá a lisztet és a sót. Egy fakanállal dolgozzuk össze.
  4. Lisztezett munkalapra tegyük ki a tésztát és kézzel dagasszuk 10 percig.
  5. Dagasztás után tegyük egy kiolajozott tálba, takarjuk le és kelesszük 40 percig.
  6. A megkelt tésztánkat nem kell átgyúrni. Vegyük ki lisztezett munkalapra. Vágjuk 12 egyenlő részre. Sodorjuk rúddá mind a 12 darab tésztát. Fonjunk két kalácsot 6-os fonással. /Videó a fonásról lejjebb található!:)/
  7. Tegyük sütőpapíros tepsire őket. Kenjük le tojással és szórjuk meg tetszőleges magokkal.
  8. 185 fokra melegítsük elő a sütőt és 25-30 perc alatt süssük meg.

És kész is!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess Facebookon is