Gesztenyés-Csokis Babka
Babka! Más néven Jeruzsálemi kalács. Ez a zsidó eredetű, különleges kinézetű kalács már az egész világot meghódította. Nem is csoda hiszen tényleg az egyik legjobb amit valaha ettem énis. Eredetileg csokis töltelékkel indult útjára ez sütemény, de mára már elég sok helyen, sokféleképpen készítik.
Én most egy gesztenyés-csokis verziót hoztam nektek, aminek szénhidrát tartalmán egy picit csökkentettem a teljes kiőrlésű liszttel, viszont rost tartalma jobb lett így. Plusz tejmentesen készült!:)
Hozzávalók:
Tészta:
- 35 dkg liszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
- 1 nagy csipet só
- 3 dkg friss élesztő
- 8 dkg porcukor
- 5 dkg olvasztott margarin (növényi)
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- 2 dl langyos mandulatej/rizstej
- 1 ek. vanília aroma
Csokis töltelék:
- 10 dkg ét csokoládé
- 5 dkg margarin (növényi)
- 6 dkg porcukor
- 2 dkg kakaópor
- 1 ek. Nutella (opcionális)
Gesztenyés töltelék:
- 25 dkg gesztenye püré (cukrozott)
- 5 ek. mandulatej/rizstej
- 1 ek. rum (opcionális)
Szirup:
- 17 dkg cukor
- 1,2 dl víz
- 1 ek. vanília aroma
- 1 ek. narancs aroma vagy 1 narancs héja
Elkészítés:
Tészta:
- 1 dl magtejet meglangyosítunk és belekeverünk 1 tk. porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
- A liszteket, sót és a maradék porcukrot egy tálba szitáljuk.
- Beleöntjük a felfutott élesztős-tejet, a tojásokat, a margarint és a vanília aromát, majd elkezdjük összedolgozni és közben adagoljuk hozzá a maradék magtejet. Lágy tésztát gyúrunk. Olajozott tálba tesszük, letakarjuk és 1 órán át kelesztjük.
Csokis töltelék:
Vízgöz fölött a csokit és a margarint össze olvasztjuk. Az olvadt csokihoz keverjük a porcukrot és a kakaóport (gyors mozdulatokkal, nehogy csomós legyen). Keverjük hozzá a nutellát is (elhagyható lépés).
Gesztenyés töltelék:
A gesztenyét egy villával nyomkodjuk át, majd keverjük hozzá a magtejet és a rumot.
Összeállítás:
- A duplájára kelt tésztát osszuk 2 részre. Nyújtsuk ki őket téglalap alakúra, kb 3mm vastagra.
- Az egyik lapra kenjük a csokis tölteléket a másikra pedig a gesztenyéset. Hosszabbik oldaluknál fogva nagyon szorosan tekerjük fel.
- Mind a két rudat vágjuk el hosszában egy éles késsel.
- Mind a két fajta töltelékes rúdból tegyünk egyet-egyet egymás mellé, majd csípjük össze a végüket. Csavarjuk össze őket úgy hogy a vágott rész végig felülre nézzen. Ismételjük meg a másik 2 darabbal is.
- Ezután tegyük őket sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába.
- Letakarva kelesszük még 20 percig.
- Előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
(Mivel nekem nem volt 2 egyforma kenyér formám, sőt ami volt az is kicsi lett, így hát kénytelen voltam ilyen szuper kreatív módon kitalálni hogy hogy tudom őket egyszerre megsütni. Ajánlom mindenki figyelmébe akik szintén nem tartanak otthon 2 egyforma formát! – utolsó kép)
Szirup:
Miközben sülnek a babkáink, csináljuk meg a szirupot. Az összes hozzávalót tegyük egy lábosba és forraljuk szirupos állagúra (forrástól kb. 10 percig).
A megsült babkákat vegyük ki a sütőből és azonnal, még a forró kalácsokra locsoljuk rá a szirupot. Szeletelés előtt hűtsük ki teljesen.
Jóétvágyat!