Minden kerti party elengedhetetlen étele a hamburger. Milyen jól is tud esni amikor a saját szánk ízére van fűszerezve a hús, azt teszünk bele extraként a hús mellé amit csak akarunk. Nincsenek határok. A “hab a tortán” már csak az tud lenni, ha a házi husi mellé a bucit is házilag készítjük el, és villoghatunk a vendégek előtt hogy minden saját készítés 😉 Ehhez hoztam most egy szuper puha receptet!
Hozzávalók:
200 ml langyos víz
160 ml langyos tej
1 nagy tojás
60 g olvasztott vaj
2 ek cukor
1/2 friss élesztő (kb. 25 g / vagy egy csomag szárított élesztő)
1,5 tk só
350 g teljes kiőrlésű liszt
170 g kenyérliszt (sima búzafinomliszt is jó)
kenéshez: 1 tojás felverve
szezámmag
Elkészítés:
Tegyük egy nagy tálba a langyos tejet és vizet, tojást, cukrot, olvasztott vajat és az élesztőt. Keverjük meg egy kicsit és 5 percig hagyjuk pihenni.
Adjuk hozzá a liszteket és a sót. Kezdjük el gyúrni.
Ha egynemű az egész, akkor a tál oldaláról szedjük össze az odaragadt darabokat és gyúrjuk tovább 10 percig. (Géppel vagy kézzel is jó lesz.)
A tésztának puhának kell lennie, de ha nagyon ragad akkor adjunk hozzá még egy nagyon kevés lisztet. Ha már csak egy kicsit ragad de még puha akkor jó.
A tésztánkat tegyük egy kiolajozott tálba és kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Amikor megduplázódott egy határozott mozdulattal “húzzunk” be neki egyet 😀 Ezzel kiütjük belőle a levegőt.
Szedjük a tésztát 10 egyenlő részre (le is mérhetjük a pontosság kedvéért).
Formázzunk szép kis labdákat a tésztákból.
2 nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral és tegyünk 5-5 labdát mind a kettőbe. Számoljunk azzal hogy nagyra nőnek, szóval tegyük őket elég távol egymástól hogy sülés közben ne érhessenek össze.
Fedjük le konyharuhával és kelesszük még 30-40 percig.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
A megkelt labdákat kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg szezámmaggal.
15-20 perc alatt süssük aranybarnára őket. Rögtön ahogy kivettük a sütőből takarjuk le egy tiszta konyharuhával a bucikat. Így maradnak puhák. 15 perc elteltével levehetjük a konyharuhát és tálalhatjuk.
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
Feltétlenül szükséges sütik
A feltétlenül szükséges sütiket mindig engedélyezni kell, hogy elmenthessük a beállításokat a sütik további kezeléséhez.
Amennyiben ez a süti nem kerül engedélyezésre, akkor nem tudjuk elmenteni a kiválasztott beállításokat, ami azt eredményezi, hogy minden egyes látogatás alkalmával ismételten el kell végezni a sütik engedélyezésének műveletét.