Fahéjas Csiga
Fahéjas Csiga szerelem van! Már évek óta töretlen nálam a fahéjas csiga iránt érzett szerelmem. Gyakran teszek fahéjat süteményekbe, gyakorlatilag mindenbe teszek egy picit amihez szerintem passzol.:D De ez a fahéjas csiga mindent visz. Egyszerű, finom, puha és mérleg sem kell hozzá.
Hozzávalók:
- 1 bögre langyos lm tej
- 1/2 kocka friss élesztő (25g)
- 4-5 ek. kristálycukor
- 3 ek. puha margarin
- 1 csipet só
- 1 nagy tojás
- 3 bögre liszt
Töltelék:
- 1/2 bögre olvasztott margarin
- 1 bögre cukor
- 3 ek. fahéj
Elkészítés:
Tegyünk a langyos tejbe 1 ek. cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt – hagyjuk 5 percig pihenni. Egy keverőtálba tegyük bele az összes többi hozzávalót, majd adjuk hozzá a felfutott élesztős tejet és gyúrjunk belőle tésztát. Dagasszuk kb. 10 percig. Ha szükséges adjunk hozzá még lisztet, a lényeg hogy ne ragadjon a tészta. Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba és fedjük le konyharuhával. Kelesszük 1 órát.
A töltelékhez keverjük össze a cukrot és a fahéjat. Ha megkelt a tészta nyújtsuk ki téglalap alakúra (0,5 cm vastagra kb.). Kenjük meg olvasztott vajjal, majd szórjuk rá egyenletesen a fahéjas cukrot (ízlés szerint darabolt diót is szórhatunk bele). Tekerjük fel a tésztát a szélesebbik oldalánál. Egy éles késsel vágjuk 2 ujjnyi vastag darabokra. Helyezzük a csigákat egy kivajazott sütésálló üveg tálba másfél ujjnyi távolságra egymástól. Takarjuk le és kelesszük még 40 percig. 165 fokos sütőben süssük aranybarnára őket.
A tetejét megkenhetjük sajtkrémmel. Ehhez 250 g mascarponét keverjünk ki 100 g porcukorral és kb 2 ek. tejjel. Még melegen kenjük a csigákra.
Tipp: Eltároláshoz javaslat! Nyugodtan le lehet fagyasztani.. ezt úgy csináld hogy miután kihűlt, csomagold zsírpapírba (vagy sima sütőpapírba), majd helyezd őket egy zárható zacskóba és tedd fagyasztóba. Ha fogyasztani szeretnéd csak vedd ki a fagyóból és hagyd szobahőmérsékleten kiolvadni, vagy zsírpapírostól tedd be a mikróba 1-2 percre.